Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pokles miezd či zlé podmienky. Aké dôvody majú ľudia na zmenu práce?
Zdielať na

Pokles miezd či zlé podmienky. Aké dôvody majú ľudia na zmenu práce?

BRATISLAVA / Inflácia a pokles reálnych miezd umocnili najčastejší dôvod, pre ktorý meníme prácu. Sú to samozrejme financie. Okrem nich nás k zmene neraz tlačia aj zlé vzťahy na pracovisku či snaha o prácu z domu. Kým mladí ľudia podľa najnovšieho prieskumu personálnej agentúry Grafton väčšinou nie sú ochotní pracovať za minimálnu mzdu, tým v pred-dôchodkovom veku na výške platu až tak nezáleží.

"Veľmi dôležité je, aby zamestnávateľ nebral človeka ako číslo, ale aby ho bral ako partnera, pretože pokiaľ nebudeme mať zamestnancov, ktorí budú pracovať pre zamestnávateľov, tak ten zamestnávateľ nebude existovať," uviedla Petra Klimova, pracovná a organizačná psychologička. 

Asi nikoho neprekvapí, že najčastejšou príčinou, prečo ľudia menia prácu sú peniaze respektíve výška mzdy. U tých ostatných dôvodov záleží od konkrétnej generácie. "Prekvapila nás informácia, že so stúpajúcim vekom v jednotlivých generáciách, strácajú kandidáti záujem o kariérny rast," informoval Branislav Jančuška, manažér personálnej agentúry. 

Viacej ľudí by privítalo prácu z domu

Na druhom mieste sa v prieskume vykonanom personálnou agentúrou na vzorke takmer 800 ľudí, objavilo nevyhovujúce správanie sa zamestnávateľa k zamestnancom. V prvej päťke sa ako dôvody umiestnili aj zlé vzťahy s kolegami či nezáujem zamestnávateľa o zamestnancov. "Tak tu platí pravidlo, že zamestnávateľ väčšinou neopúšťa firmu, ale svojho priameho nadriadeného," povedala Klimova. 

Do prvej 10tky dôvodov pre zmenu práce sa dostali aj nemožnosť kariérneho či personálneho rastu. Čoraz viac ľudí by privítalo flexibilný pracovný čas a home office. Motivácie pre zmenu práce sa líšia aj generačne. Generácia Z nechce pracovať za minimálnu mzdu a má vysoké pracovné očakávania. Generácia Y nechce denne pracovať v kancelárii, poväčšine preferuje home office a staranie sa o domácnosť. Rodinne zameraná je aj Generácia X. Generácia Boomerov viac rešpektuje autority a nie je tak náročná v oblasti mzdy.

Pre pokles miezd ľudia menia prácu častejšie

Pandemické obdobie zmenilo situáciu aj na trhu prácu. Kým pred ním zhruba 1/3, najmä mladých zamestnancov, menila prácu aspoň raz do roka, teraz je trend výrazne odlišný. "Iba 13 % uviedlo, že prácu respektíve zamestnávateľa menili za ostatných 12 mesiacov," hodnotí podobný prieskum Ľubica Melcerová, PR Manažérka Profesie. V súčasnosti to ale vyzerá tak, že sa trendy spred pandémie začali pomaly vracať. "Aj z dôvodu nárastu inflácie a poklesu reálnych miezd vidíme, že opäť tento trend narastá a ľudia častejšie menia prácu," uviedol Jančuška. 

Pre zmenu sa mnohí rozhodnú práve v januári. Nie však z dôvodu novoročných predsavzatí. "Často je to výška prémií, nedocenenie práce alebo nevidí perspektívu podľa toho, aké má firma business plány," dodala Klimová. "1.januára 2023 to bolo presne 5 000 reakcií, už pár minút po polnoci prišla prvá reakcia na pracovnú ponuku, keď uchádzač pravdepodobne chcel výraznejšie zmeniť svoj život, pretože reagoval na ponuku práce vo Švédsku," doplnila Melcerová

Súvisiace články