Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyššie DPH či drahší plyn. Rodina si priplatí 9 eur!
Zdielať na

Vyššie DPH či drahší plyn. Rodina si priplatí 9 eur!

Zdroj: tasr

Rok šetrenia. Aj takto by sa kľudne mohol nazvať rok 2011. Nová vláda prišla s úspornými opatreniami, ktoré sa dotknú každého jedného z nás. Pozrite si, koľko eur z našich peňaženiek v novom roku ubudne.

Vyššie DPH: Základná sadzba dane z pridanej hodnoty vzrástla z doterajších 19 % na 20 %. Zároveň zanikla znížená 6-% sadzba na predaj potravín z dvora.

Jednotné paušálne výdavky pre živnostníkov: Paušálne výdavky pre živnostníkov sa zjednocujú na 40 percent. O daňové zvýhodnenie prichádza napríklad doplnkové dôchodkové sporenie, životné poistenie a účelové sporenie.

Drahšie cigarety a tabakové výrobky: Viac si za cigarety priplatia v novom roku aj fajčiari. Dôvod na radosť majú však pivári - spotrebná daň z piva sa napokon v budúcom roku zvyšovať nebude.

Poľnohospodárom sa zruší daňové zvýhodnenie poľnohospodárskej nafty:  Družstvo, ktoré obhospodaruje 630 hektárov a spotrebuje 70-tisíc litrov červenej nafty, zaplatí ročne o 15-tisíc eur viac.

Za energie zaplatíme viac: Domácnostiam vzrastú faktúry za elektrickú energiu, zemný plyn a aj za teplo. Cena elektrickej energie by sa mala zvýšiť o 4,82 % a cena zemného plynu o 4,47 %. Cena tepla vzrastie v panelákoch o 6 percent.

Čas, keď má nárok občan na nemocenskú dávku, sa skráti - ochranná lehota bude už len 7 dní: Ochranná lehota na dávku sa skráti z pôvodných 42 dní len  na 7. Ak po tomto dátume, človek nenastúpi na PN-ku, dávku nedostane.

Motoristi zaplatia viac: Vyššia daň, drahšie diaľničné známky, či vyšší príspevok na núdzové zásoby ropy (ten sa môže premietnuť do cien pohonných látok).

Predčasní dôchodcovia už nebudú môcť pracovať: Dôchodcovia si budú musieť vybrať medzi zamestnaním alebo predčasnou penziou.

Zaplatíme odvody zo zisku: Odvody už budeme platiť aj za prenájom nehnuteľnosti či zo zisku za predaj bytu, ktorý kúpime po 1. januári.

Drahšie cestovné? Vlakov vypravia menej a nie je vylúčené ani zdraženie cestovného. V niektorých krajoch si priplatíme aj v autobusovej doprave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy