Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šetrenie na dôchodok: Treba začať už dnes
Zdielať na

Šetrenie na dôchodok: Treba začať už dnes

SLOVENSKO / Jednou z vecí, po ktorej túži väčšina Slovákov, je užívať si na dôchodku a splniť si dlho odkladané sny a túžby. O tento komfort by sa mal, podľa predstáv mnohých, postarať štát. Už teraz je však jasné, že to také jednoduché nie je a bez vlastného pričinenia sa naše sny rýchlo rozplynú.

Výška aktuálnych dôchodkov nie je bohviečo a vízia do budúcnosti je ešte horšia. Až 80 % Slovákov si uvedomuje, že dôchodok vyplácaný štátom nám v starobe nebude stačiť, no iba nepatrné percento z nás s tým aj niečo robí. 

Na penziu by mnohí z nás najradšej išli predčasne a po zvyšok života si užívali. Z čoho však už nie je pre väčšinu téma dňa. "Vidíme v celej tej téme množstvo mentálnych havárií," uviedol riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik. Starobné dôchodky sú pre mnohých z nás vzdialené asi ako vesmír a pri ich vysnívanej výške preto platí: Houston, máme problém“. Dôvod? Túžime po blahobyte, no robíme pre to veľmi málo. "Napriek tomu, že si uvedomujeme, že štát nám tento dôchodok v budúcnosti nevie zabezpečiť," reagoval finančný expert Partners Group Maroš Ovčarik. "Stále máme taký argument – ešte mám pár rokov, ešte mám pár desaťročí, dnes mám iné priority, dnes musím kúpiť to alebo ono," vysvetlil riaditeľ Martin Slosiarik.

Preto musíme začať sporiť, ideálne dlhodobo a v rozumných produktoch, ktoré majú šancu porážať infláciu. Vkladné knižky a bežné účty nimi rozhodne nie sú. "Vieme na to voliť produkty, pri ktorých nemusíme robiť investičné rozhodnutia a nemusíme rozhodovať o tom, že kedy čo nakúpiť a predať," povedal finančný expert Maroš Ovčarik. Takými sú napríklad podielové fondy, akcie, dlhopisy a III. pilier. "Tieto fondy by mali v budúcnosti priniesť ľuďom vyšší zisk a teda aj lepší dôchodok," vysvetlil analytik  OVB ALLFINANZ SLOVENSKO Marián Búlik. Čím skôr začneme, tým menej budeme musieť mesačne investovať, aby sme zaplátali dieru medzi našimi snami a tým, čo dostaneme od štátu. "Ak by sme začali ako 24-roční hneď po škole, tak nám stačí posielať 25 eur mesačne, aby sme za 40 rokov mali naakumulovaných 67 tisíc eur," uviedol finančný expert Partners Group Maroš Ovčarik. No ak by sme začali až 10 rokov pred odchodom do dôchodku, mesačne to bude až 385 eur a to už je silná káva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy