Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Inflácia neinflácia, na dovolenku sa ísť musí. Prečo si Slováci na dovolenku požičiavajú?
Zdielať na

Inflácia neinflácia, na dovolenku sa ísť musí. Prečo si Slováci na dovolenku požičiavajú?

BRATISLAVA / Inflácia neinflácia, na dovolenku sa ísť musí. Tento názor presadzujú státisíce Slovákov. Často si však na to požičajú. Dokazuje to aj medziročný nárast spotrebiteľských úverov o takmer 4 a pol percenta. Ich nesplácanie sa môže skončiť zle.

Historické mestá, more alebo hory - týmto lákadlám sa najmä v lete odoláva ťažko. A to aj tým, ktorí majú hlboko do vrecka. "Väčšinou ide o ľudí s nižším vzdelaním, s čistým mesačným príjmom do 600 eur, často so záväzkami po splatnosti," priblížila Jaroslava Palendalová, generálna riaditeľka Kruk ČR A SR.

Potreba užiť si je zjavne silnejšia ako možný prievan v rodinnom rozpočte. "Kvôli dovolenke by sme nemali siahať po pôžičke a dokonca ani nie po finančnej rezerve, ktorú máme určenú na niečo iné," uviedla Eva Sadovská, analytička spoločnosti WOOD & Company.

Lenže údaje z júna ukazujú, že sa deje pravý opak. Týždňový zážitok môžeme splácať aj niekoľko rokov. "Nielenže je to veľmi krátkozraké, ale aj úroky, ktoré sú na tomto type produktu, sú v priemere na úrovni 9,2 percent," priblížil Matej Dobiš, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas.

To však hovoríme iba o klasických splátkových úveroch. Sú tu však aj iné typy pôžičiek. "Poznáme kreditné karty, ktoré sú drahším spotrebiteľským úverom na úrovni 20 percent, alebo sú to nebankové spotrebiteľské úvery, kde je podobné úročenie na úrovni 20 percent, niekedy až 30 percent," vysvetlil Dobiš.

Zarážajúce je, že na dovolenku si požičiavajú aj nezamestnaní alebo ľudia žijúci. ľudovo povedané, z ruky do úst. "Ide o najčastejších príjemcov pôžičiek na dovolenku, navyše si berú úvery vo výške viac ako 400 eur," objasnila Palendalová.

Väčšinou za nevýhodných podmienok od rôznych nebankoviek, odkiaľ je to už iba krok k veľkým problémom a možnej exekúcii. Analytička Eva Sadovská preto ponúka radu na záver: "ak si už z nejakého dôvodu berieme úver alebo pôžičku, tak by nám to malo slúžiť dlhší čas ako je doba splácania tej pôžičky."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy