Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Budúcnosť bez fosílnych palív? Bez ropy a plynu sa nezaobídeme ešte niekoľko desaťročí
Zdielať na

Budúcnosť bez fosílnych palív? Bez ropy a plynu sa nezaobídeme ešte niekoľko desaťročí

BRATISLAVA / Zabudnite na život bez ropy a plynu. Odborníci na energetiku i poprední ekonómovia upozorňujú na to, že bez fosílnych palív sa nezaobídeme ešte niekoľko desaťročí. Napriek tomu, že obnoviteľných zdrojov pribúda, spotreba energií stúpa.

Svet so zelenými energiami by bol krásny, no od tohto cieľa sme nateraz na míle vzdialení. Jedna vec je totiž nakresliť si plán, druhá zasa splniť ho. "Ja si myslím, že tie ciele uhlíkovej neutrality sú úplné sci-fi a nakoniec nepríde k ich naplneniu, dokonca sa k nim ani len nepriblížime," uviedol Stanislav Pánis, analytik J&T bank. "Fosílne palivá v minulom roku pokrývali zhruba 82 percent globálnej spotreby energie," priblížil šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Svet je očividne ešte stále závislý predovšetkým na rope, plyne a uhlí

Výrazné obmedzenie ich spotreby v Európe preto ekonómovia zďaleka nevidia ružovo. "Znamenalo by to katastrofálne ekonomické dopady a drastický pokles životnej úrovne," vysvetlil Pánis. Kým v Amerike a na starom kontinente podiel fosílnej energie postupne klesá, v iných častiach sveta je oveľa väčší. "Členské krajiny chcú postupne nahradiť zemný plyn biometánom, syntetickým metánom a vodíkom,“ uviedol Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu.

Aj taká ropa a plyn môžu byť zelenšie. Vyžaduje si to však rozsiahle investície nielen pri ťažbe, ale aj ich spracovaní. Fosílne palivá tak zrejme zažijú svoju renesanciu. K finančnej injekcii do nových a čistejších technológií už vyzývajú viaceré svetové inštitúcie, vrátane najväčších exportérov ropy združených pod značkou OPEC.

Energetické nároky z roka na rok rastú

No a vyzerá to tak, že bez fosílnych palív ich ešte dlhé roky nebudeme vedieť uspokojiť. Zdá sa totiž, že sa udeje presný opak a ich spotreba bude v najbližších rokoch prepisovať historické maximá. "Je teda zrejmé, že svet bude potrebovať podstatne viac fosílnych palív a nie menej," priblížil Pánis. "Mnohé európske spoločnosti uzatvárajú dlhodobé kontrakty na dovoz LNG na 10-15 rokov. Z toho si trúfam povedať, že zemný plyn tu ostane aj okolo roku 2050," doplnil Kvasňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy