Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pri tragickej zrážke autobusov na diaľnici sa zranilo šesť Slovákov
Zdielať na

Pri tragickej zrážke autobusov na diaľnici sa zranilo šesť Slovákov

BRATISLAVA / Pri pondelkovej (17.7.) zrážke dvoch autobusov neďaleko Brna na diaľnici D2, zomrel jeden z vodičov a zranilo sa najmenej 76 ľudí. Medzi nimi bolo aj 6 Slovákov. Tých previezli s ľahšími zraneniami na vyšetrenie do Vojenskej nemocnice v Brne. Pod nehodu sa mohla podpísať nepozornosť jedného z vodičov, ale aj zdravotné komplikácie.

K zrážke autobusov na diaľnici D2 pri Brne, ktorá bola niekoľko hodín uzavretá v oboch smeroch. Účastníkom nehody bol aj linkový autobus slovenskej spoločnosti Turancar. Na mieste záchranári spolu s hasičmi a políciou triedili ľudí podľa závažnosti zranení. "FN Brno prijala včera celkom desať zranených, z nich tri boli deti. Do bohunickej nemocnice prepravili záchranári letecky aj pozemnou cestou štyroch pacientov s polytraumou, čo je viacero zranení z čoho jedno ohrozuje pacienta na živote, a troch s ľahšími poraneniami, ktorých sme už postupne z nemocnice prepustili," informovala Veronika Plachá, hovorkyňa FN Brno.

Pri nehode zomrel vodič autobusu a zranilo sa 76 ľudí, z nich 14 ťažko. Na mieste zasahovalo 26 zdravotníckych posádok a pre ťažko zranených leteli tri vrtuľníky, na mieste boli tiež hasiči a policajti. Medzi zranenými bolo aj šesť Slovákov, ktorých ošetrili v brnenskej vojenskej nemocnici.

V autobusoch, ktoré sa zrazili pri Brne, cestovali ľudia 25 národností

V autobusoch, ktoré sa v pondelok zrazili na diaľnici D2 pri Brne, cestovali ľudia 25 národností, neboli tam žiadni Česi. Vodič zájazdového autobusu, ktorý zrážku neprežil, bol cudzinec s trvalým pobytom v Česku. Hovorca polície Bohumil Malášek ČTK povedal, že medzi cestujúcimi bol napríklad občan Venezuely, Brazílie, Ukrajiny, Mexika, Saudskej Arábie, Dánska, Nepálu či Maďarska. Pochádzali tiež napríklad z Bulharska, Austrálie, Nigérie, Azerbajdžanu, Uzbekistanu, Gruzínska či Kostariky.

Na mieste zasahovalo 26 zdravotníckych posádok, pre ťažko zranených leteli vrtuľníky, so sanitkami pomáhali tiež súkromné zdravotné služby. "Pacientov s najťažšími poraneniami sme odviezli do hodiny, do dvoch hodín od začatia záchranárskych prác sme odviezli posledného pacienta. Na mieste potom zostávalo niekoľko posádok, keby to potrebovali ľudia stojaci v kolóne alebo tí, ktorí sa na zásahu podieľali," uviedla riaditeľka juhomoravských záchranárov Hana Albrechtová.

Hasiči a policajti vnímajú pondelkový zásah ako jeden z najzložitejších za posledných 6 rokov

Prácu komplikovalo predovšetkým to, že v autobusoch cestovali ľudia niekoľkých národností, ktorí nehovorili po česky. Ich totožnosť pomáhali zisťovať cudzineckí policajti a obchádzali nemocnice. Do rána sa to podarilo u väčšiny zranených cestujúcich zistiť.

Príčinu zrážky vyšetrujú policajti

Zatiaľ nevylúčili indispozíciu vodiča, technickú chybu, vysokú rýchlosť či nedodržanie bezpečnej vzdialenosti. "U vodiča FlixBusu sme vylúčili alkohol, u vodiča druhého autobusu musíme počkať na výsledky pitvy, pretože pri strete zomrel. Bol to cudzinec s trvalým pobytom na území Česka, registračná značka autobusu bola česká. Súčasťou vyšetrovania bude aj to, či ľudia boli pripútaní. Ak sú informovaní o tom, že by mali byť, je to na ich zodpovednosti," dodal šéf juhomoravskej dopravnej polície Henrich Rybka.

Podľa neho vyšetrovanie nehody potrvá dlho práve kvôli veľkému počtu zahraničných účastníkov. "Budeme stavať na svedeckých výpovediach aj na tom, čo ukáže miesto nehody. Zatiaľ je jasné, že vodič zájazdového autobusu s českou registračnou značkou narazil zozadu do FlixBusu. Mohol k tomu prispieť faktor únavy aj to, že v okolí Brna sú často kolóny. Veľkú úlohu zohráva pozornosť a vodiči musia reagovať na vzniknuté situácie. Po odvezení záchranárov sme povolali odťahovú službu, ktorá mala problém s odtiahnutím jedného z autobusov. Pravý jazdný pás v smere na Břeclav sme pustili zhruba po troch hodinách a ľavý v smere na Brno okolo 23.00 h," doplnil.

Tlačová beseda Polície ČR k nehode autobusov:

​Nehoda sa stala medzi zjazdmi na Chrlice a Blučine. Zástupcovia záchranných zložiek vyzdvihli vzájomnú spoluprácu, ktorá sa pri týchto mimoriadnych udalostiach ukazuje ako zásadná. Spomenuli, že sa na podobné nehody pravidelne pripravujú pri svojich spoločných cvičeniach. Poukázali napríklad na to, že vrtuľníky museli pristávať medzi vysokým napätím. Doplnili tiež, že záchranársku uličku vytvorili vodiči stojaci v kolóne bez problémov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy