Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vážna nehoda na diaľnici: Pri zrážke dvoch autobusov sa zranilo 77 ľudí, jeden človek zomrel
Zdielať na

Vážna nehoda na diaľnici: Pri zrážke dvoch autobusov sa zranilo 77 ľudí, jeden človek zomrel

BRNO / Vyše 70 zranených a jedného mŕtveho si vyžiadala pondelková (17.7.) zrážka autobusov na diaľnici D2 pri Brne, ktorá bola niekoľko hodín uzavretá v oboch smeroch. Ťažké zranenia utrpelo najmenej 14 ľudí. Zasahovalo 26 zdravotníckych posádok a pre ťažko zranených leteli tri vrtuľníky, na mieste boli tiež hasiči a policajti.

​Jedno vozidlo patrilo spoločnosti FlixBus. Podľa hovorcu firmy Tomáš Beránka do neho zozadu narazil iný autobus. Juhomoravský hajtman Jan Grolich (KDU-ČSL) Českej televízii povedal, že v jednom z autobusov sedeli cudzinci.

Hovorca hasičov Jaroslav Mikoška ČTK potvrdil, že jeden človek pri nehode zomrel. Policajti na twitteri uviedli, že to bol vodič jedného z autobusov. Z desiatok zranených malo 14 ľudí ťažké poranenia, vyše 47 utrpelo stredne ťažké a ľahké poranenia. "Zranenia zahŕňali zlomeniny či otvorené rany. Zásah na mieste už skončil, všetci zranení boli dopravení do juhomoravských nemocníc, nebolo nutné nikoho prevážať mimo kraja," povedala ČTK o 17: 45 riaditeľka juhomoravskej zdravotníckej záchrannej služby Hana Albrechtová.

Pre ťažko zranených prileteli na miesto vrtuľníky z Juhomoravského a Olomouckého kraja a z Vysočiny. Záchranári tiež nasadili veľkokapacitné vozidlo ATEGO, ktorý je určený predovšetkým na evakuáciu a hromadným transportom ľudí.

Hasiči kvôli nehode vyhlásili druhý stupeň poplachu zo štyroch. Pri nehode bolo 15 jednotiek hasičov, ktorí z havarovaných vozidiel vyslobodili 12 ľudí. Vyslali na miesto aj psychologičku. Bol aktivovaný takzvaný traumaplán, čo znamená okamžité začatie činností potrebných na zabezpečenie neodkladnej starostlivosti pri príjme väčšieho počtu pacientov. "Trauma je aktivovaná v brnianskych nemocniciach, v nemocnici Břeclav, Vyškov a Ivančice, informované sú aj fakultné nemocnice v Olomouci a Hradci Králové," uviedla Albrechtová.

​Prácu záchranárov ocenil aj premiér Petr Fiala (ODS). "Ďakujem záchranným zložkám za rýchlu reakciu," uviedol na twitteri. "Myslím na všetkých zranených a vyjadrujem úprimnú sústrasť blízkym vodičovi, ktorý prišiel o život," uviedol. Všetkým, ktorí s riešením následkov nehody pomohli, poďakoval prostredníctvom twitteru za profesionálnu prácu v takej náročnej situácii tiež minister vnútra Vít Rakúšan (STAN).

Nehoda sa stala medzi zjazdmi na Chrlice a Blučine. Hovorca juhomoravských policajtov David Chaloupka ČTK povedal, že nehoda sa stala v smere na Brno. Podľa hovorcu spoločnosti FlixBus, ktorej jedno z vozidiel patrí, narazil do autobusu firmy zozadu iný autobus. Podľa informácií TV JOJ sa pod nehodu podpísala nepozornosť vodiča. Pri zrážke sa vysypalo sklo zhruba do tretiny autobusu, povedal hovorca FlixBusu Beránek. ČTK o tom informoval hovorca FlixBusu Stanislav Jurikovič.

Nehoda autobusov uzavrela diaľnicu D2 na niekoľko hodín v oboch smeroch. Premávka sa zastavila krátko pred 16.00 h. O 18:00 bola obnovená premávka v smere na Břeclav, ale smer na Brno, v ktorom sa nehoda stala, bol naďalej uzavretý. Kvôli uzavretiu sa vytvorili kolóny nielen na D2, ale aj na zjazdoch z D1 na D2 a na súbežnej ceste číslo 52 na Rajhrad.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy