Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Inflácii sa na Slovensku páči. Mzdy klesli o 5 percent
Zdielať na

Inflácii sa na Slovensku páči. Mzdy klesli o 5 percent

BRATISLAVA / Viac ako 1 300 eur. Taká bola priemerná mzda zamestnanca na Slovensku v prvom štvrťroku tohto roka. Medziročne sa tak zvýšila o 9 a pol percenta, teda o 115 eur. Napriek tomu rast platov nestačil pokryť vysokú infláciu a reálne mzdy tak medziročne klesli – a to o takmer 5 percent. Po 8-percentnom prepade na konci minulého roka to bol druhý najvyšší pokles reálnej mzdy za posledných 22 rokov.

Pokles reálnych miezd na Slovensku v 1. štvrťroku tohto roka v súlade s očakávaniami pokračoval, spomalil však na necelých 5 %. S postupne klesajúcou infláciou sa ich výhľad zlepšuje a ešte v priebehu tohto roka by mohli opäť rásť, predpokladajú ekonomickí analytici.

Priemerná nominálna mzda Slovákov sa v 1. kvartáli medziročne zvýšila o 9,5 %, informoval v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. "Toto tempo rastu je jedno z najrýchlejších za ostatné dve dekády. Napriek tomu rástli nominálne mzdy pomalšie ako ceny, a to už piaty štvrťrok za sebou. Reálne mzdy teda klesajú od začiatku roka 2022 a spôsobuje to najmä vysoká inflácia, čo je celoeurópsky problém," priblížil hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

Reálna mzda tak v dôsledku inflácie klesla na začiatku roka v priemere o 4,9 %. Ide o druhý najväčší pokles za posledných 22 rokov. "Avšak pozitívnou správou je, že pokles reálnych miezd sa už spomaľuje. A s tým, ako klesá inflácia, by sa mal zmierňovať aj negatívny vývoj reálnych miezd do konca roka," predpokladá Gábriš.

Pokles reálnych miezd spôsobuje aj zníženie kúpyschopnosti obyvateľstva, upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. "Toto má implikácie aj pre rast hrubého domáceho produktu (HDP), keďže slabšia kúpyschopnosť znamená aj nižšiu reálnu spotrebu. Spotreba domácností tak bude v tomto roku podľa našich odhadov tlmiť rast ekonomiky," predpovedal.

Nominálne mzdy by mohli podľa Horňáka rásť podobne aj v ďalších kvartáloch, v priemere za celý rok približne o 10 %. Potiahnuť by ich mal najmä verejný sektor vďaka silnejšej indexácii platov na infláciu. Súkromný sektor ostáva pod tlakom oslabenej globálnej ekonomickej aktivity a zvýšených nákladov. "Vzhľadom na klesajúcu mieru inflácie a súčasné makroekonomické podmienky by sa už v 4. štvrťroku mohol rast reálnych miezd vrátiť späť do pozitívneho pásma," avizoval analytik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy