Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Konečne sme sa dočkali: Ceny bytov ako na začiatku roka
Zdielať na

Konečne sme sa dočkali: Ceny bytov ako na začiatku roka

​BRATISLAVA / Cena bývania je medziročne stále vyššia. Nové nehnuteľnosti ale už medzikvártálne klesajú a dochádza k veľkej zmene v trendoch. Je to vidieť aj pri poklese množstva poskytnutých hypoték, ktoré sú aj rizikovejšie.

Štatistický úrad priniesol realizačné ceny alebo inak povedané - ceny nehnuteľností, ktoré sú presné, nie podľa ponuky na realitných portáloch. A skúste si tipnúť, o koľko narástli za posledných 13 rokov ceny bývania. Údaj vás možno prekvapí.

Ceny nehnuteľností medziročne aj v prvom kvartáli stále rástli

Oproti vlani vzrástli asi o 7,6 percent. Našťastie, vzrasty, ktoré prekračovali aj 10 percent sa vo väčšine krajov upokojili. Keď sa na to pozrieme podľa krajov, bolo to naozaj pomerne rozkolísané. Ceny nehnuteľností v regiónoch boli medziročne vyššie v šiestich spomedzi ôsmich. Medziročná dynamika rastov ale výrazne poľavila a štatisti zároveň dodávajú, že sa zmenil trend vývoja. Najmä pri nových nehnuteľnostiach. Ich ceny poklesli o 2,8 percenta. To je oproti vlaňajšku veľký rozdiel.

Túto zmenu cítiť aj na trhu s hypotékami

Už to dávno nie sú teplé rožky. Objem hypoték klesol v Q1 roku 2023 asi o približne tretinu oproti rokom minulým. Za nižším dopytom je inflácia a najmä boj proti nej, a to vyššie úrokové sadzby. Tie síce boli už aj vyššie, ale tentokrát to prišlo všetko akosi náhle. "Nie je to len o výške úrokovej sadzby, ale veľmi dôležité je aj to, ako prudko stúpla, to je tak isto šok pre domácnosti," povedal riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák.

Zlomové budú preto najbližšie dva roky

Pri starých úrokoch si oproti novým niekto s tridsaťročnou hypotékou na 200-tisíc výrazne priplatí. Mesačne až skoro o tristo eur viac. Analytici rovnako ako pri kríze po roku 2009 ľudí preto upozorňujú, že keď bude zle, tak nech kontaktujú banku a nepchajú hlavu do úverového piesku a nečakajú na jej kroky.

"Pokiaľ sa ocitne človek v dlžnom registri, už bude mať problém v budúcnosti zobrať si hocijaký úver," vyjadril sa komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka.

Podľa údajov Štatistického úradu sme napriek slabšiemu medziročnému rastu cien nehnuteľností ako vlani stále oproti takému roku 2010 vyššie až o 85 percent, teda pomerne vysoko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy