Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Na termín už netreba čakať mesiace: V Bratislave otvorili novú ambulanciu
Zdielať na

Na termín už netreba čakať mesiace: V Bratislave otvorili novú ambulanciu

BRATISLAVA / Dostať sa do ambulancie na vyšetrenia tráviaceho traktu a s ním súvisiacich ťažkostí nie je také jednoduché. Termíny sú často až o niekoľko mesiacov. Pomôcť v tomto smere by malo pracovisko, ktoré v stredu, 31. mája, otvorili v hlavnom meste.

Na bratislavských Kramároch otvorili nové gastroenterologické centrum. Slúžiť má prioritne na prevenciu, diagnostiku a, samozrejme, liečbu chorôb tráviaceho traktu.  "Je to taká prestíž aj pre Kramáre ako pre starú nemocnicu a hlavne pre UNB ako pracovisko," vyjadrila sa vedúca sestra polikliniky Milada Madlen Vargová.

"Prevencia by mala byť jedným z pilierov medicíny. Pretože mimo to, že zabraňuje vzniku rôznych ochorení, tak šetrí aj finančné prostriedky, takže ja sa teším, že tento typ pracoviska sa podarilo zrealizovať," povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič. "Určite prístrojová technika je tu veľmi dobre vybavená a hlavne chýbala nám tu gastroenterologická ambulancia," doplnila Vargová.

Prví pacienti sa na vyšetrenia môžu už v tomto momente objednávať

Postačí vám na vyšetrenie výmenný lístok od svojho praktického lekára. "My máme nejaké normy, ktoré by sme chceli napĺňať rozbehovo, je to 10 až 15 pacientov denne," odpovedal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Univerzitná nemocnica (UNB) v Bratislave sa snaží zlepšovať kvalitu, ale aj dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti. Vedenie nemocnice k zriadeniu oddelia motivovali práve štatistické údaje. "Každých 9 sekúnd v Európskej únii sa diagnostikuje nejaké onkologické ochorenie tráviaceho traktu," doplnil Mayer. 

"Žiaľ bohu v kolorektálnom karcinogéne sme na chvoste tej Európy a malo by sa to zlepšiť," povedala vedúca lekárka Gastroenterologického centra UNB Monika Albertová Martinovičová.

Zámerom vzniku nového oddelenia bolo aj odľahčenie pracoviska v Ružinove

Dnes sa už môžu zameriavať na svoje ciele. "Posledné mesiace sme sa začali venovať tomu, čo sa máme, to znamená úlohou kliniky nie je len vzdelávať lekárov, ale aj verejnosť. My sme začali vypracovávať presné brožúry o tom, aká je úloha stravy v prevencii," uzavrel prednosta gastroenterologickej kliniky SZU Ladislav Kúžela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy