Jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Úroky stále rastú: Pocítia ich už aj tí, ktorí úvery splácajú roky
Zdielať na

Úroky stále rastú: Pocítia ich už aj tí, ktorí úvery splácajú roky

BRATISLAVA / Pre prudké zdražovanie úrokových sadzieb sa môže dostať do finančných problémov množstvo Slovákov. Život na dlh sa im totiž značne predraží. Energetická kríza a vysoká inflácia urobila rázny koniec lacným úverom na bývanie. V najbližšej dobe to pocítia aj tí, ktorí ich už splácajú niekoľko rokov.

Inflácia v eurozóne síce začína naberať klesajúci kurz, naďalej je ale vysoko nad dlhodobým cieľom Centrálnej banky. Znamená to, že úrokové sadzby budú zrejme ešte rásť, čo pocítia nielen noví žiadatelia o hypotéku. "V súčasnosti sa situácia na bankovom trhu komplikuje aj klientom, ktorým sa končí obdobie fixácie s 1 až 1,5 % úrokmi," uviedla realitná maklérka Janka Baťková Oravcová. "Pri stotisícovej hypotéke každý nárast úrokovej sadzby o jedno percento znamená 50-eurové navýšenie mesačnej splátky," vysvetlil finančný expert Partners Investments, Maroš Ovčarik.

Štvrtina hypotekárnych dlžníkov si už vlani poistila dlhšie fixácie na päť a viac rokov. Ostatných zvýšené sadzby ešte len čakajú. "Mám klientov, ktorým banka zaslala list o zvýšení úrokovej sadzby z jedného percenta na 6,19 %," dodala Oravcová. Táto časovaná bomba obrazne povedané "tiká pod zadkom" státisícov Slovákov, ktorí sa musia v najbližších mesiacoch pripraviť na prudké zdraženie už načerpaných hypotekárnych úverov. "Tento rok sa zmena fixácie dotkne desatiny hypoték, budúci rok 20 % úverov na bývanie," uviedol hovorca NBS Peter Majer.

Pre mnohé domácnosti môže ísť o likvidačné zdraženie

Klientom bánk stúpne splátka v priemere o polovicu, teda napríklad z 300 eur na 450, čo pohltí priemerne 8 % príjmu zadlženej domácnosti. "Keďže zároveň počítame s pomerne silným rastom príjmov, tento aj budúci rok o 10 %, predpokladáme, že väčšina klientov by to mala zvládnuť," dodal Majer. Na vyšší plat sa ale netreba spoliehať a je lepšie sa na zmenu podmienok pripraviť. Napríklad posielať si peniaze na nejaký konzervatívny investičný nástroj. "Zároveň, nasporenú sumu z toho navýšenia viem využiť na predčasné splatenie časti hypotéky," vysvetlil Ovčarik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy