Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Podniky si musia poradiť samé. Vláda na nich zabudla
Zdielať na

Podniky si musia poradiť samé. Vláda na nich zabudla

BRATISLAVA / Tisícky podnikov si musia – opäť raz – poradiť samé. Asociácia hotelov a reštaurácií kritizuje vládu. Hovoria, že na nich zabudla v poslednom kvartáli minulého roka, čo sa týka energokompenzácií. Pritom práve vtedy boli účty za energie pre mnohé prevádzky priam likvidačné.

Podnikateľom v Tatrách sa počas tuhej tatranskej zimy minulo nielen palivo, ale mnohým aj všetky ich úspory. Mnohí kúrili drevom, zatvárali hotelový wellness, v penziónoch ponúkali iba raňajky, a to všetko preto, aby ušetrili. A dúfali, že im štát vykompenzuje nedoplatky na drahých energiách. "Každopádne, prevádzky si ten dlh tlačia stále so sebou a nikto nevie, ako dlho vydržia," povedal člen prezídia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný. 

Michal má penzión i reštauráciu. A aj jemu prišli na faktúrach závratné sumy. Zo svojich úspor prežil covidové obdobie a teraz netuší, ako to vyrieši. "Jednou rukou nám dajú, druhou zoberú, tak je tam riadny chaos, nejako by to trebalo upratať," spomenul tatranský hotelier Michal Repčák. A dlhy dobehnú nielen podnikateľov, na všetko toto opäť raz doplatí bežný turista. "Budeme zvyšovať ceny, lebo to budeme musieť," dodal Repčák. 

Posledný štvrťrok 2022 nebol už taký dramatický, ako letné mesiace a začiatok jesene, jednoduchý ho však prevádzky nemali. "Zhruba polovica podnikov v gastre bola v tom čase odkázaná len na spotový nákup. Mnohí sa z tohto dôvodu aj zadlžili," spomenul prezident AHRS Marek Harbuľák. Podniky svoju nádej vkladali do avizovanej kompenzačnej výzvy. Za mesiace od októbra do decembra minulého roka ministerstvo hospodárstva žiadnu pravdepodobne nezverejní. "Kompenzácie za október, november a december 2022 nie je možné poskytovať z dôvodu uzatvorenia rozpočtového i účtovného obdobia," uviedlo ministerstvo hospodárstva vo svojom stanovisku.  

Podľa Mareka Harbuľáka rezort len zvažuje nejakú ďalšiu pomoc, to im však nepomôže, keďže štvrtý kvartál bol energeticky náročnejší, ako je súčasný stav, keď už ceny nie sú také dramatické. Za obdobie august až september, teda tretí kvartál, vyplatilo ministerstvo hospodárstva žiadateľom celkovo 107 miliónov eur, čo predstavuje len tretinu alokovanej sumy pre tento cieľ. "Len tretina z tých alokovaných, tak sa nazdávame, že tie peniaze sú," doplnil Harbuľák. Asociácia hotelov vládu a koaličných predsedov vyzýva, aby prestali politikárčiť a urýchlene riešili problémy postihnutých subjektov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy