Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zvrat v kauze Transpetrol
Zdielať na
Ekonomika

Zvrat v kauze Transpetrol

Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Súd potvrdil právo CZ PAP na majetok Transpetrolu

K vyňatiu dlhoročného sporu z právomoci slovenských súdov stačilo Ilčišiniovi niekoľko jednoduchých krokov. Najprv sa "nabúral" do štatutárnych orgánov Transpetrolu - zvolal valné zhromaždenie, ktoré štát ako majoritný vlastník neuznal a tak ho bojkotoval.

Ilčišin na tomto valnom zhromaždení presadil "voľbu" nových štatutárnych orgánov a do predstavenstva vymenoval seba a spolupracovníka Jána Husára. Platnosť valného zhromaždenia a nové predstavenstvo súd odmietol zapísať do obchodného registra. Napriek tomu Ilčišin ako štatutárny zástupca uznal v mene firmy pohľadávky, ktoré potom previedol na českú spoločnosť CZ PAP.

Za tieto kroky súd v Žiline poslal vlani na jeseň Ilčišina na 9 rokov do väzenia. Rozsudok nie je dodnes právoplatný. Slovenská justícia napriek tomu majetok Transpetrolu neochránila. CZ PAP sa začala okamžite domáhať Ilčišinom uznaných pohľadávok, ale na súdoch v Česku.

Na základe žaloby CZ PAP nechala česká exekútorka zablokovať na účtoch Transpetrolu 4 miliardy eur a nariadila zabaviť jeho majetok v ČR - teda pohľadávky, ktorá má slovenská ropná spoločnosť u českých odberateľov ropy Paramo a Česká rafinérska.

Transpetrol sa síce proti tomu ohradil, ale neuspel. Súd v Prahe 1. apríla 2010 rozhodol, že exekúcia vo výške 12,7 eur je oprávnená. Exekútora následne vyzvala Paramo a Českú rafinérsku, aby CZ PAP zaplatili.

Paramo a Česká rafinérska celý spor sledujú viac-menej ľahostajne. Peniaze pre Transpetrol za prepravu ropy na slovenskom území majú pripravené na účtoch.

Ilčišin pritom už svoj údajný 34-% podiel v Transpetrole nevlastní. Vlani ho predal českej firme Quick Power Plant a od tej ho začiatkom tohto roka kúpil americký investičný fond Cappa Fund, ktorý sa špecializuje na rizikové obchody v Číne a v ďalších ázijských krajinách. Jeho šéfovia potvrdili, že o spornom nároku na akcie vedia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy