Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Inflácia v niektorých štátoch neustále rastie, Európska centrálna banka avizuje zvyšovanie úrokových sadzieb
Zdielať na

Inflácia v niektorých štátoch neustále rastie, Európska centrálna banka avizuje zvyšovanie úrokových sadzieb

EURÓPA / Kým inflácia v Amerike pomaly brzdí, najmä na východe starého kontinentu má stále nohu pevne na plyne. V niektorých štátoch únie dokonca prekročila 20-percentnú hranicu a naďalej rastie. Európska centrálna banka preto bije na poplach a v krátkom čase avizuje ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb.

​Hlavným dôvodom vysokej inflácie v strednej a východnej Európe je najmä energetická kríza, ktorá vystrelila ceny elektriny, plynu a pohonných látok do astronomických výšok. S vysokými cenami zápasia najmä pobaltské krajiny – Lotyšsko, Estónsko a Litva, no oveľa lepšie na tom nie sme ani v našom regióne. "V rámci V4-ky má najvyššiu infláciu Maďarsko, a to vyše 26 %, v Česku to bolo vyše 19 %. V Poľsku kolíše inflácia okolo 16 % a na Slovensku bolo niečo vyše 15 %," uviedla Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Keďže naši južní susedia musia veľkú časť energií dovážať, z Maďarska sa stal inflačný rekordér. "Zvýšili sa náklady pre podniky. V spojení s klimatickým a energetickým šokom, nižšou produktivitou v priemysle, oslabením forintu a zotavovaním sa po covide – všetko toto je dôvod, prečo je u nás inflácia najvyššia," uviedol Peter Virovacz, analytik ING Bank.

V rámci celej eurozóny však inflácia pozvoľna spomaľuje a aktuálne je na úrovni 8,6 %. No aj toto číslo je stále veľmi vzdialené od cieľa Európskej centrálnej banky, ktorá na marcovom stretnutí avizuje zvýšenie základnej úrokovej sadzby o ďalšieho pol percenta. "To by v praxi znamenalo, že sa o niečo môžu ešte zvýšiť napríklad aj úrokové sadzby na úveroch a hypotékach," uviedla Sadovská. "Na ekonomiku to bude mať taký vplyv, že možno zaniknú firmy, ktoré prežívajú vďaka tomu, že majú prístup k lacným zdrojom," uviedol Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave.

Infláciu možno prirovnať k chorobe. Krajiny bez eura majú už teraz vyššie úroky, sú však odkázané na samoliečbu. "To znamená, že majú vlastného lekára, ktorý sa ich snaží vyliečiť," doplnil Škriniar. A tým sú ich národné banky. Ani so zvyšovaním úrokových sadzieb to však netreba príliš presoliť. Môžu totiž pôsobiť ako dvojsečná zbraň. "Centrálne banky musia k tomu pristupovať relatívne opatrne, a to preto, aby neprehlbovali recesiu v ekonomikách," doplnila Sadovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy