Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Problémové medvede dostanú na krk obojok. Ak sa priblížia k obývanej oblasti, záchranárom príde upozornenie
Zdielať na

Problémové medvede dostanú na krk obojok. Ak sa priblížia k obývanej oblasti, záchranárom príde upozornenie

BRATISLAVA / Problémové medvede budú mať na Slovensku ozdobu na krku. Štátna ochrana prírody chce najväčším nespratníkom nasadiť obojky s GPS. Ich úlohou je upozorniť zásahové tímy, že medveď vstúpil do zakázanej zóny, za takzvaný virtuálny plot.

"Tie medvede sa pohybovali ako sa im zachcelo. Rozbili cukráreň, kolibu," uviedol Michal Haring zo Zásahového tímu Sever. ​Medvede na Slovensku budú ešte pod prísnejším drobnohľadom zásahových tímov, najmä v okolí Tatier a Banskej Bystrice. Šelmy chcú ochranári sledovať systémom, ktorý tu ešte nebol. Najzvedavejšie medvede dostanú obojky s GPS.

V systéme si ohraničia mestá a lokality, kde sa medveď pohybovať nesmie. Akonáhle medveď s obojkom virtuálny plot prekročí, zásahový tím dostane upozornenie s presnou lokalitou, kde sa medveď nachádza. Telemetricky budú sledovaní nielen tatranskí neposlušníci. V zozname už majú aj nezbedníkov v okolí chránenej krajinnej oblasti Poľana. "V jarných mesiacoch by chceli odchytiť tri jedince medveďa hnedého a nasadili by sme im telemetrické obojky," informoval Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu Juh. 

GPS obojok zatiaľ nemá na krku ani jeden medveď, na sociálnych sieťach sa navyše šíria fámy, že ochranári ho chcú nasadiť všetkým jedincom. Nie je to pravda. "Nie je to technicky možné. Je to pomerne finančne náročné riešenie a nedokážete tým pokryť celú populáciu medveďa," uviedol Haring.

Obojok navyše medveďovi vedia na diaľku zhodiť a informáciu im dá napríklad aj vtedy, keď zviera uhynie. Vďaka nemu budú v budúcnosti vedieť aj to, či už zviera hibernuje alebo sa zobudilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy