Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vandali sa nezastavia pred ničím. Poškodili pamätné miesto v Bardejove
Zdielať na

Vandali sa nezastavia pred ničím. Poškodili pamätné miesto v Bardejove

BARDEJOV / Tentoraz padlo vandalom do oka pamätné miesto s Cyrilo-metodským krížom nad Bardejovom. Betónové lavičky tam vytrhli zo zeme aj so základmi.

Zanechali po sebe spúšť. Betónové lavičky vandali vytrhli zo zeme aj so základmi. Pravidelne boli na nich menené drevené dosky na sedenie, no toto sa ešte nikdy nestalo. "Tento rok nás čakalo nemilé prekvapenie. Keď sme sem prišli, zistili sme, že to drevo už nemáme kde vymeniť, nakoľko je tento priestor celý zdemolovaný," uviedla Gabriela Kaščáková, riaditeľka Domu Matice slovenskej v Bardejove.

Cyrilo-metodský kríž sa týči nad mestom. Ľudia toto miesto často využívajú aj na prechádzky do prírody. Po niekoľko minútovej túre po strmých schodoch využili lavičky nielen starší ľudia. Teraz na istý čas budú môcť sedieť akurát tak na zemi. "Keďže je to na kopci, teda na vyvýšenom mieste, kde je veľmi pekný výhľad na Bardejov a na celé okolie, tak tieto lavičky boli využívané ako oddychová zóna," doplnila Kaščáková.

"Mesto Bardejov sa vždy snažilo byť mestom ekumenickým. Nemáme absolútne žiadne problémy s cirkevnými spoločenstvami ani s národnostnými menšinami či etnickými skupinami, takže toto naozaj nemôžeme hodnotiť inak ako prejav vandalizmu a veľmi ho odsudzujeme," informoval Štefan Hij, vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov Mestského úradu v Bardejove. "Kľudne sa tu usadilo tridsať ľudí. Niekedy sa tu konali prednášky pre školy," povedala Kaščáková. Pamätné miesto využívali miestni aj pre výhľad na historický Bardejov.

Vandali po sebe zanechali stopy aj na samotnom kríži. Po topánkach od kopancov. Mestská firma sa po zadokumentovaní škôd políciou pustila do upratovania. "To miesto má jednu nevýhodu, že je tak ďaleko nielen od centra mesta, ale aj od mesta samotného," povedal Hij. Niektoré časti lavičiek sú navždy zničené, niektoré sa budú dať opraviť a lavičky osadia nanovo. No otázka znie na ako dlho. Pamätné miesto je veľmi odľahlé aby odtiaľ dosiahol signál kamery do mesta na mestskú políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy