Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deti by mali byť motivované k pravidelnému čisteniu zubov. Stomatológovia si myslia, že povedomie je nedostatočné
Zdielať na

Deti by mali byť motivované k pravidelnému čisteniu zubov. Stomatológovia si myslia, že povedomie je nedostatočné

BRATISLAVA / K starostlivosti o zuby by sme mali byť vedení od malička. Je dôležité, aby rodičia motivovali svoje deti k pravidelným návykom, čisteniu zubov a prevencii. Komora stomatológov si myslí, že povedomie detí o negatívnych vplyvov na ústnu dutinu je nedostatočné. A preto chce, aby bola do učebných osnov zaradená aj online vyučovacia hodina o tejto téme.

V súčastnosti zubná komora zaznamenala malé percento populácie, ktoré navštevuje preventívne prehliadky zubných ambulancií. Medzi 12-ročnými a 15-ročnými deťmi je kazivosť zubov najvýraznejšia. "Máme zdvojnásobenie indexu z 1,38 na 2,31 u 15-ročných, tam sa presne musíme zamerať na prevenciu," povedala Michaela Lifková, Slovenská komora zubných lekárov. 

Mnoho rodičov bagatelizuje problémy mliečnych zubov. Jedným z dôvodov je fakt, že aj tak vypadnú a neuvedomujú si najmä to, že to má negatívny vplyv na návyky ich detí. "My sa chceme venovať prevencii. Nechceme byť tí, ktorí budú len opravovať," uviedol člen výboru Slovenskej komory zubných lekárov Peter Džupa. 

"Treba sa zamerať na prevenciou, aby sa urobil preventívny diagnostický záhryzový snímok, röntgenologické vyšetrenie a práve v tom medzi-zubnom priestore, kde vzniká ten kaz najčastejšie, robila cielená prevencia," povedala Lifková. 

Slovenská komora zubných lekárov spustila národný projekt prevencie. Východiskom online vyučovacej hodiny má byť výchova detí od útleho veku. "Online hodina hovorí tie základy. To je celé výživové poradenstvo. aby si uvedomili že pepsikola kokakola koľko má cukru. ako to negatívne vplýva na ich zdravie," povedal Moravčík. 

Ďalšou časťou je nácvik dentálnej hygieny a zopakovanie si základných princípov čistenia zubov. Takisto sa zubná komora zameriava na odbúravanie strachu zo zubného ošetrenia, rastie totiž percento detí, ktoré podľa stomatológov nespolupracuje. "Streemujeme vzorovú preventívnu prehliadku, priebeh, vysvetľujeme inštrumentárium následne deťom. aby u každého zubného lekára takéto vyšetrenie zvládli," uviedla Lifková. 

Projekt prevencie už získal podporu ministerstva zdravotníctva. "My by sme boli radi, keby cez ministerstvo školstva to bolo dané do systému. aby v každej škole mali tento prístup. Našou ambíciou je aby to bolo minimálne 2krát ročne, aby táto hodina prebehla," povedal Moravčík. 

"Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR neeviduje žiadosť o nadviazanie spolupráce z Ministerstva zdravotníctva SR, ako aj Slovenskej komory zubných lekárov v Národnom projekte prevencie zubov. V prípade, že rezort školstva bude oslovený , budeme sa tým zaoberať," uviedlo ministerstvo školstva. Komora stomatológov plánuje tematiku projektu rozšíriť. Mala by sa ústnemu zdraviu venovať komplexne a zahŕňať by mala napríklad aj vplyv fajčenia a bielenia zubov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy