Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plošné preplácanie špeciálnej výživy je podľa poisťovní neefektívne
Zdielať na

Plošné preplácanie špeciálnej výživy je podľa poisťovní neefektívne

BRATISLAVA / Ich tenké črevo nedokáže z potravy vstrebať potrebné živiny tak, ako je to u zdravých ľudí. Celiatici či pacienti s Crohnovou chorobou preto potrebujú špeciálnu výživu, ktorá je však veľmi drahá. Zdravotné poisťovne však najnovšie hovoria, že ak im ju preplácajú plošne, peniaze chýbajú inde.

Do jednej z najväčších lekární na Slovensku si pre dietetické potraviny každý mesiac chodievajú desiatky pacientov. Majú ich na lekársky predpis a dopredu si ich objednávajú. "Na predpis si viem kúpiť múku, cestoviny, sladkosti, dokonca rôzne kaše, pohánkovú alebo kukuričnú," uviedla celiatička Gabriela Pitoňáková. 

Gabika je v rodine jedinou celiatičkou. Pani Natália však bezlepkovú stravu pripravuje nielen sebe, ale aj dvom deťom. "Jedna múka stojí 6,29, k tomu voda, energie, olivový olej, vznikne 7 eur. Tieto múčne záležitosti určite urobia 300 eur mesačne, s receptom tak 200," uviedla celiatička Natália Matejová. 

Asociácia zdravotných poisťovní však nedávno prišla s návrhom, ktorý by rozpočty takýchto domácností dramaticky zmenil. Navrhuje totiž dietetické potraviny vylúčiť z kategorizačného zoznamu. Všeobecná zdravotná poisťovňa to odôvodňuje aj tým, že plošné hradenie takýchto potravín je neefektívne: "To znamená, že ak ich budú hradiť zdravotné poisťovne plošne, teda každému, aj tomu, kto na tieto príspevky nie je reálne odkázaný, budú mať zdravotné poisťovne o to menší rozpočet, ktorý by mohol smerovať do náročnej liečby pacientov." 

Známy gastroenterológ ale oponuje, že pri mnohých diagnózach je práve správna strava súčasťou liečby. "Neviem si predstaviť, že by boli zo dňa na deň bez možnosti tej, že my im predpíšeme enterálnu liečbu, lebo tá je súčasnosti súčasťou celkovej liečby," povedal Ladislav Kužela. 

Pacienti ju podľa neho ani nemajú ako zneužiť. "Pacient na to musí mať jasnú diagnózu, ktorú my si nemáme ako vymyslieť a potom pacienta musíte viesť v databáze, musí byť sledovaný a poisťovňa o tom má záznamy," uviedol Kužela. 

Ministerstvo je proti, hovorí, že ide o ekonomické záujmy poisťovní a návrh preto nepodporí. "Išlo by o obmedzenie lekárskej liečby, pretože nemajú iný spôsob ako by sa mohli stravovať," povedala hovorkyňa Petra Lániková. "Tieto naše bezlepkové recepty nie je len o tom, že ideme zdravo jesť. Ide o to, aby sme neboli podvýživení, aby sme neboli chudokrvní, aby sme neboli unavení," dodala Matejová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy