Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vypískali Káčera a Naďa. V Michalovciach museli na priebeh diskusie dohliadať bezpečnostné zložky
Zdielať na

Vypískali Káčera a Naďa. V Michalovciach museli na priebeh diskusie dohliadať bezpečnostné zložky

MICHALOVCE / "Ziapete ako stádo paviánov". K takýmto výrokom dohnala povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera časť obecenstva, ktorá prišla do Michaloviec diskutovať o vojne na Ukrajine. Diskutoval aj minister obrany Jaroslav Naď. A hoci sa politici opierali aj o historické fakty, časť obecenstva mala svoj výklad udalostí. 

Názorová rozdielnosť obecenstva bola jasná od začiatku. Jedni skandovali, že chcú mier a tiež to, že za vojnu na Ukrajine môže Amerika a NATO. Iní zatiaľ len neveriacky krútili hlavami. "Aj my chceme mier. Jediný, kto ho môže dosiahnuť, je Putin stiahnutím vojsk z Ukrajiny. Ten to ale nechce," uviedol počas diskusie Jaroslav Naď, minister obrany v demisii. 

Bola to diskusia o roku ruskej agresie na Ukrajine. A bola poriadne horúca. Emócie vreli a na priebeh dohliadali bezpečnostné zložky. "Aby ruské vojská prešli naše hranice – za toto ste tu prišli ziapať ako stádo paviánov? Toto je vaše vlastenectvo," vyhlásil Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí v demisii. Okrem dvoch ministrov sa v michalovskej kinosále zišlo aj niekoľko stoviek ľudí.

Celý záznam z diskusie v Michalovciach si môžete pozrieť tu:

​Ministri sa snažili argumentovať aj historickými faktami. Niektorí členovia obecenstva mali aj svoj výklad histórie. Učiteľka dejepisu michalovského Gymnázia Pavla Horova zostala zhrozená. "Ja som tým argumentom nerozumela. Som učiteľka dejepisu, mám to celé naštudované. Viem, čo sú fakty a čo je kritické myslenie, to učím aj deti. Viem rozoznať dezinformácie a konšpirácie, ale toto tu bolo nad moje sily," uviedla učiteľka Viola Želinská.

"Tí, ktorí hovoria, že aj tak ten Krym, Luhansk, Doneck budú ruské – to je také, ako keby ste hovorili, že aj tá Dunajská Streda, Košice, Kassa budú po viedenskej arbitráži aj tak maďarské," povedal Káčer. Ministri jeden a pol hodinovú diskusiu ustáli. Najagresívnejší členovia obecenstva do konca nezotrvali. Z kinosály postupne odchádzali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy