Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Slovensko pricestoval holandský kráľovský pár, privítala ho Zuzana Čaputová
Zdielať na

Na Slovensko pricestoval holandský kráľovský pár, privítala ho Zuzana Čaputová

BRATISLAVA / Na Slovensko pricestoval holandský kráľovský pár. Trojdňová oficiálna návšteva kráľa Viliama Alexandra a kráľovnej Maximy sa začala v utorok 7. marca dopoludnia ceremoniálom v Prezidentskom paláci, kde ich privítala prezidentka Zuzana Čaputová. Program pokračuje spoločným stretnutím.

Popoludní si kráľovský pár uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody na Devíne a prejde sa historickým centrom Bratislavy v sprievode primátora Matúša Valla. Spolu s prezidentkou si pripomenú aj pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP. Následne sa za účasti kráľovského páru uskutoční diskusia o slobode médií so zástupcami novinárskej obce. Prvý deň návštevy vyvrcholí štátnou večerou podávanou prezidentkou na počesť holandského kráľovského páru v Slovenskej filharmónii.

Návšteva holandského kráľovského páru potrvá do štvrtka 9. marca. Hlavnými témami kráľovskej návštevy sú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti. Ide o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch. 

V stredu 8. marca čaká kráľovský pár ďalší program v Bratislave. Absolvujú diskusiu o rovnoprávnosti dievčat a žien, spoločne s prezidentkou otvoria slovensko-holandské podnikateľské fórum a zúčastnia sa na prezentácii slovenského zálohovacieho systému PET fliaš a plechoviek. Stretnú sa aj s blízkymi obetí teroristického útoku na Zámockej ulici. Večer sa uskutoční slávnostný koncert holandských umelcov v Slovenskom národnom divadle. Vo štvrtok navštívi kráľovský pár spolu s prezidentkou Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade. Neskôr sa presunú do Spišskej Soboty. Program bude pokračovať diskusiou o občianskom vzdelávaní a modelovou hodinou na základnej škole v Liptovskom Mikuláši. V závere navštívia Tatranský národný park.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy