Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Za kormidlo si sadol aj premiér: Eduard Heger sa stal predsedom strany Demokrati
Zdielať na

Za kormidlo si sadol aj premiér: Eduard Heger sa stal predsedom strany Demokrati

BRATISLAVA / Po trojročnom záprahu s Igorom Matovičom Eduard Heger definitívne presedlal. A to rovno do predsedníckej stoličky novej strany Demokrati, teda bývalej modrej koalície, spolu s Miroslavom Kollárom. Na pódium sa s ním postavili aj viacerí ministri jeho vlády. Opozícia kriticky hovorí o podvode. Hegerovci o spájaní demokratických síl. Zo spolupráce pritom vylučujú extrémistov, Smer aj Hlas.

Keď to nešlo v Oľano, presedlal k Demokratom

Keď to nešlo v Oľano, kde šéfoval Igor Matovič, predsednícke opraty podľa očakávaní preberie premiér Heger v strane Demokrati. Kým odišiel, okrem sms-ky zverejnil pred polnocou aj status na sociálnej sieti. S Igorom Matovičom sa vraj rozlúčil aj osobne. Ten sa s ním lúči videom. "Milý Edo, blahoželáme ti. Ľudia v Oľano ti vždy verne držali chrbát. A nezabudni, hrajme fair play," uviedol Igor Matovič, predseda strany Oľano.

Okrem videa vysiela Matovič aj signály, že celé toto bol vlastne jeho nápad a projekt. "Nikto z nás nepochybuje, že subjekt, ktorý dnes predstavil Heger, je politická objednávka pána Matoviča," uviedol Róbert Fico, predseda strany Smer-SSD. "Tento projekt považujeme za projekt výťahu pre odídencov pána Matoviča, ktorý ho tri roky podporovali v rozvrate," uviedol poslanec Richard Raši. "Toto je vízia, ktorú mám nielen ja, ale aj ľudia za mnou. Je to naša spoločná vízia," uviedol Heger.

Eduard Heger prebral vedenie novej strany Demokrati, teda bývalej Modrej koalície.

Informoval o tom na tlačovej konferencii v utorok 7. marca. "Keď demokrati nespolupracujú, demokracia je výrazne oslabená," uviedol Eduard Heger a vyzval občanov a odbornú verejnosť, aby sa k Demokratom pridali a naplnili s nimi ich spoločnú víziu. "My, Demokrati, sme pripravení prevziať na seba zodpovednosť za Slovensko. Ponúkame politiku založenú na konkrétnych výsledkoch, nie na vzdušných zámkoch," uviedol. Dodal, že vstupujeme do novej etapy, kde demokrati potrebujú ponúknuť občanom jasnú alternatívu. "Politika slušnosti, odbornosti, vzájomného dialógu a rešpektu, to sú piliere politiky, ktorú chceme robiť," povedal Heger.

Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj dočasne poverený minister Karel Hirman, ale aj dočasne poverení ministri Rastislav Káčer, Ján Budaj a Jaroslav Naď. Nechýbal štátny tajomník Andrej Stančík, ale aj šéf kultúrneho výboru Kristián Čekovský. "Zodpovedných politikov charakterizuje nielen to, že hľadajú, ale že vedia aj nájsť. Som rád, že tu dnes pred vami stojí tento skvelý tím," uviedol Kollár.

Spoluprácu s Hegerom potvrdil aj Ján Budaj, predseda strany Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska. Podľa neho na Slovensku chýbajú rozhľadení voliči. "Chýba spolupráca, preto vítame projekt Demokrati. Naša strana preukázala aj v minulosti ochotu spolupracovať. Slovensko za tých 5 rokov od vraždy Kuciaka a jeho snúbenice urobilo krok vpred, ale uviazlo. Potrebujeme pomoc demokratov medzi voličmi," uviedol Budaj.

Fungovanie parlamentu by podľa Hegera nemalo byť narušené

"Komunikoval som s predsedami strán, podporu máme, zákony by mali prechádzať," povedal Heger. Najbližšie týždne ukážu, či sa bude v parlamente, kde nás čaká ešte niekoľko parlamentných schôdzí, hrať "fair play". Heger zákopovú vojnu s Oľano neočakáva a bývalí koaliční partneri im držia palce. "Držím Hegerovi palce. Strana Za ľudí s ním bude viesť konštruktívny dialóg, aby sa zlodeji a populisti nedostali k moci," uviedla Veronika Remišová, predsedníčka strany Za ľudí.

Základná zostava Demokratov je teda na svete. Dvere k rokovaciemu stolu sú vraj ale stále otvorené aj pre ďalšie menšie strany. Heger uviedol aj to, že odmieta spoluprácu nielen s fašistickými stranami v parlamente, ako je ĽSNS či Republika, ale aj so stranou Smer-SD a Hlas-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy