Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ovládli Úrad vlády: Hegerovi Demokrati existujú prvý deň a už majú najviac členov vo vláde
Zdielať na

Ovládli Úrad vlády: Hegerovi Demokrati existujú prvý deň a už majú najviac členov vo vláde

BRATISLAVA / Husársky kúsok aký sa hocikomu nepodarí. Hegerovi Demokrati existujú prvý deň a už majú najviac členov vo vláde. Strana pritom nemusela prejsť ani parlamentnými voľbami. A pokiaľ sa nezmení termín tých predčasných, bude pri moci až do septembra. To sa nepozdáva opozícii - žiada prezidentku, aby zakročila.

Zo šestnástich členov vlády majú Hegerovi Demokrati pod palcom rovno siedmich. Premiér totiž sedí aj na dvoch ministerských stoličkách. Z večera do rána sa tak z neexistujúceho projektu Eduarda Hegera stala najsilnejšia strana v exekúcii. "Keďže sa Slovensko nachádza v zložitej politickej situácii a naša vláda je v poverení, tak budeme pokračovať v našich funkciách," uviedol Eduard Heger, poverený riadením vlády. 

Opozícia ale zotrvanie premiéra na svojom poste nevidí veľmi ružovo

"Odvolaný premiér je bez politickej príslušnosti k strane, za ktorú bol zvolený," vyhlásil Richard Raši, poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. "To je jednoducho nemožné," povedal Róbert Fico, predseda strany Smer-SSD. "A bez podpory v parlamente, ktorá by reflektovala výsledky parlamentných volieb," doplnil Raši. "Ako sa títo ľudia chcú stavať k povinnostiam členov vlády a k programovému vyhláseniu?" uviedol Fico. Podľa Kollára sú to "babské reči". "Keď chcete psa biť, palicu si nájdete. Keby nebolo toto, tak by povedali, že je veľmi vysoký, alebo veľmi tlstý," uviedol Kollár, 

Na ťahu je prezidentka

Práve to, že Hegerova strana neprešla voľbami je pre Smer a Hlas neprípustné. Na ťahu je ale prezidentka Zuzana Čaputová. Tá má stále eso v rukáve. "Ak bude situácia neúnosná, tak môže vymenovať úradnícku vládu. Na to je tu, my nemáme prezidenta len na to, aby prestrihával pásky," vyhlásil Richard Sulík, predseda strany SaS. "Toto je presne príležitosť, okamih, ba priam až nutnosť, kedy prezidentka mala povedať - bohužiaľ, bude úradnícka vláda," povedal Fico. Podľa Rašiho je ale stále v hre aj 1. júl 2023.

Prezidentka sa zatiaľ k odchodu Hegera z Oľano nevyjadrila. Sprevádza totiž kráľovskú návštevu z Holandska. "Prosím, vybavte rýchlo holandský kráľovský pár. Samozrejme, všetci ich srdečne pozdravujeme," povedal Fico. Na rozdiel od opozície ale premiér problém vo svojom zotrvaní na poste nevidí. "Zákony by mali prechádzať," povedal Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy