Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zdražovanie konečne mierne spomalilo. Stále sú to ale rekordné čísla a ešte nie je všetkému koniec
Zdielať na

Zdražovanie konečne mierne spomalilo. Stále sú to ale rekordné čísla a ešte nie je všetkému koniec

BRATISLAVA / Zdražovanie sa konečne spomalilo - to je tá dobrá správa. Tá druhá správa je, že spomaľuje iba nepatrne a januárové čísla sú preto rekordom posledných 20tich rokov. Slováci tak stále platia priveľa za veci, ktoré potrebujeme k bežnému životu. Inflácia by mala naďalej klesať, ale iba pozvoľna. A tak život v chudobnejších regiónoch nebude ľahký.

Inflácia sa v eurozóne vyvíjala oveľa horšie ako sa čakalo, celý minulý rok sme čakali, že už začne klesať, ale nestalo sa tak. Od januára sa tak stáva, niekde rýchlejšie, inde pomalšie. Na Slovensku pomalšie. Aj keď sa januárové zdražovanie zabrzdilo, ide len o dve desatinky. A stále ide o najvyššiu infláciu za 22 rokov. "Spomalenie bolo, dá sa povedať, zanedbateľné v medziročnom porovnaní z 15,4 na 15,2 percenta," povedal analytik Ľubomír Koršňák. 

Na Slovensku naďalej platí, že zdražovanie pociťujú ľudia najmä na esenciálnych položkách. Vyše 50 percent tvoria náklady na energie a potraviny. Prvú položku drží pri zemi pre ľudí regulátor, ale potraviny šli medziročne hore skoro o 30 percent. "Najrýchlejší rast vidíme v kategórii mlieka, syrov a vajec. Pomerne stále silný rast, okolo 35 percent, si držia stále aj olej a tuky," dodal Koršňák. 

Potraviny, energie a aj bývanie – za to všetko si Slováci mesačne priplácajú stále viac a niektorí už siahli aj na svoje úspory. "Aj to, čo som mala našetrené, teraz to išlo k nule a už som zrušila aj vkladnú knižku. Každý druhý týždeň po 500 eur vyberám, že idem do mínusu, toto, čo som mal nasporené," uviedli obyvatelia Humenného. 

Dať si dobrú kávu, navštíviť divadlo či ísť na víkendový pobyt je aktuálne pre mnohých luxus, ktorý si nemôžu dovoliť. "Na rozkošovanie niet, že ideme niekde na výlet. Alebo na kávičku. Ja keby som chcela ísť na dovolenku, tak musím brať pôžičku. Sú príjemní ľudia v tých reštauráciách, ale už si to musíte odpustiť. Ostávam pri kávičke, s knihou, doma," dodali obyvatelia mesta.

Rodina z Humenného sa na zdražovanie pripravila už vopred. Mladý otec má už dlhodobo dve zamestnania a zmenili aj návyky v domácnosti. "Ešte pred zdražovaním sme fungovali tak, že sme sa snažili si privyrobiť. Na akciách kupujeme, inokedy sme na to nepozerali, a teraz akcie a nakúpime do zásoby. Ja mám, mne stačí, ja som dôchodkyňa a mne to stačí, aj prispievam – či na cirkev, či bezdomovcom a tu som," ozrejmili obyvatelia. 

Každý má vlastný životný štandard a kým, jedni vyžijú z minima, iní nie sú so svojou finančnou situáciou nikdy spokojní. "Prečo im nevychádza? Lebo nechodím do Dubaja na dovolenku, oni majú vyšší štandard. A v jednom dvore štyri autá a on plače, že nemá peniaze. A na chleba nemá, ale nechty má. Treba sa trochu uskromniť," skonštatoval ďalší obyvateľ. 

Zdražovanie by sa malo ale postupne spomaľovať. Naprieč celou Európou. Inflácia vyvrcholila a bude ďalej klesať. Vďaka rýchlo klesajúcim cenám energií táto nová prognóza znížila prognózy rastu zdražovania. V eurozóne by mala byť inflácia tento rok okolo 6 percent. U nás, podľa rezortu financií, viac. "Dostane sa pod úroveň dvojcifernú, to značí na 9,8 percentuálneho bodu oproti jeseni, ktorá bola na úrovni 13,5 percenta," uviedol štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. 

Takéto zdražovanie bude pre mnohých Slovákov naďalej veľkou záťažou a vydýchnuť si tak rýchlo ani nevydýchnu. "Očakávame, že ten pokles môže trvať až do roku 2025, takže niekoľko rokov máme ešte pred sebou," povedal riaditeľ inštitútu finančnej politiky MF SR Juraj Valachy. Jednoduchšie to majú samozrejme ľudia, ktorým to vo firme uľahčujú zvyšovaním platov. Podľa prepočtov ministerstva financií práve rastúce reálne mzdy pokryjú naďalej vysoké inflačné tlaky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy