Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sezóna v sadoch vrcholí: Plody sú síce menšie, ale o to chutnejšie
Zdielať na

Sezóna v sadoch vrcholí: Plody sú síce menšie, ale o to chutnejšie

JUŽNÉ SLOVENSKO / V marci ich chránili teplom zo sviečok, počas chladného mája museli nakúpiť čmeliaky, lebo v prírode bol nedostatok opeľovačov. Suché a horúce obdobie riešili nákupom kvapkovej závlahy. Aj vďaka tomu sa úroda v ovocných sadoch javí ako veľmi dobrá, aj keď je o čosi drahšia. Plody sú síce menšie, ale o to chutnejšie.

"My máme zhruba 25-30 ton broskýň na hektár, pred 2 rokmi sme mali podobnú úrodu, aj tento rok berieme ako veľmi dobrú úrodu," povedal majiteľ ovocných sadov Emil Schultz. V ovocných sadoch dozrievajú broskyne, slivky, ale aj prvé jablká. Broskyne sú síce o niečo menšie, ale vo Dvoroch nad Žitavou pestujú odrody pri ktorých sa dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Jedno aj druhé zjednodušuje prácu pri zaváraní. "To sucho sa odrazilo na veľkosti plodov, ale to svetlo a slnečné lúče dosiahli to, že tie broskyne sú neuveriteľne chutné, šťavnaté," uviedol Schultz. 

Ceny vstupov narástli aj v tomto roku, čo sa premietlo aj do cien ovocia. "My sme sa snažili dvíhať tú cenu minimálne, aj napriek tomu, že tie energie išli rapídne hore. Cenu broskýň sme zdvihli zhruba o 10% s tým, že stáli dve eurá minulý rok a teraz zhruba 2,20. Vzhľadom na obrovské suchá, tie čerpadlá na elektriku išli prakticky nonstop," povedal Schultz. 

"Minulý rok sme mali u nás 40 tonovú úrodu z plochy 6,5 ha, tento rok očakávame 80 až 90 ton, v tomto smere je to dvojnásobná úroda," povedal vedúci ovocného sadu Jaroslav Kopáč V priebehu júna padlo v novozámockom sade 150 mm zrážok, a to stačilo na dobrú úrodu broskýň, aj keď júl bol prakticky úplne bez zrážok. Tú nahradila kvapková závlaha, do ktorej investovali. "Dokáže kompenzovať deficit vody, ale nedokáže kompenzovať vysoké teploty, Vidíme, že dlhodobo sa bez závlahy nedá fungovať, ten strom síce prežije, ale bude problém s množstvom úrody," uviedol Jakub Mankovecký, SPU Nitra. 

V posledných rokoch sa darí slivkám, dlhodobé priemery sú optimálne, aj keď v tomto roku sú vplyvom sucha plody o čosi menšie. "O slivky je rok od roku väčší záujem a tých sadov je stále menej a menej na Slovensku. Približne o 25 – 30 centov sme museli ceny navýšiť nielen tu, ale aj v iných podnikoch," povedal Mankovecký. V obchode sa tak ceny sliviek pohybujú od 1,50 do maximálne dvoch eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy