Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ekonomická prognóza z januára je optimistickejšia než tá z jesene. Inflácia by mala klesnúť pod desať percent
Zdielať na

Ekonomická prognóza z januára je optimistickejšia než tá z jesene. Inflácia by mala klesnúť pod desať percent

BRATISLAVA / Slovensko podľa najnovších predpovedí porastie. Podľa odhadu ministerstva financií naša ekonomika napriek zlým časom dosiahne výtlak cez jedno percento a neprepadne sa tak do recesie. Podobne má byť na tom celá eurozóna. Zdražovanie nás však tak rýchlo neopustí.

​Ekonomická predpoveď z januára je jasnejšia, ako bola na jeseň. Vtedy odhadovali analytici rezortu financií hospodársky rast v tomto roku pod jedno percento a infláciu až okolo štrnástich percent, aktuálne to vyzerá lepšie. "Rast na úrovni 1,3 percentuálneho bodu a inflácia sa dostane pod dvojcifernú úroveň, a to na 9,8 percenta oproti 13,5 percenta," uviedol Marcel Klimek, štátny tajomník Ministerstva financií SR. Za jasnejšími zajtrajškami je pokles cien energií na svetových trhoch. Spolu s vládnou podporou a reguláciou tak napriek vysokej inflácii neklesnú reálne mzdy. "Potom očakávame, že aj spotreba v domácnostiach sa prehupne z tých pôvodných mínusových čísiel do malých plusových čísiel," uviedol Juraj Valachy, riaditeľ Inštitútu Finančnej politiky Ministerstva financií SR.

Štát si veľa sľubuje aj od plánu obnovy, má tvoriť až polovičku nášho HDP. To so sebou prinesie aj nové pracovné príležitosti. Nemala by preto klesnúť ani zamestnanosť. "Nezamestnanosť na úrovni 5,8 percenta. Tá prognóza implicitne predpokladá, že nezamestnanosť zostane počas roka nezmenená," informoval Branislav Žúdel, riaditeľ odboru makroekonomických analýz IFP MF SR. Rásť by mala aj celá eurozóna, ale len minimálne. Ekonómovia preto ostávajú opatrní. "Utlmená globálna aktivita a vysoká geopolitická neistota, najmä v dôsledku neodôvodnenej vojny Ruska proti Ukrajine, naďalej pôsobia ako protivietor ekonomického rastu eurozóny," uviedla Christine Lagarde, šéfka Medzinárodného menového fondu.

Aj zdražovanie vo výške desiatich percent je stále veľmi vysoké. Na Slovensku tak budú z rozpočtov rodín aj naďalej veľa ukrajovať práve potraviny. "V tomto smere nevidíme nejakú ružovú budúcnosť," doplnil Valachy. Mzdy by však klesať nemali, rovnako ani zamestnanosť. Naopak, rásť by mala ekonomika. Predpoveď je tak určite lepšia, ako bola na jeseň. Pomerne pozitívna predpoveď ministerstva financií je teda z polovice založená na pláne obnovy. V čerpaní eurofondov sme dlhodobo v rámci EÚ nešikovní, platilo to aj minulý rok. "Treba povedať, že minulý rok to čerpanie nebolo také, ako sme očakávali," doplnil Valachy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy