Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samosprávy nemusia zvládnuť problém s energiami. Hrozí zatváranie mestských prevádzok
Zdielať na

Samosprávy nemusia zvládnuť problém s energiami. Hrozí zatváranie mestských prevádzok

BRATISLAVA / Samosprávam už dochádza trpezlivosť a majú strach z toho čo prinesú najbližšie týždne. Dnes preto v tejto veci mimoriadne zasadal výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

"Pán minister ak nepomôžete samosprávam, ja si dovolím povedať, behom februára samosprávy začnú zatvárať. Plavárne, telocvične, zimné štadióny, lebo nedokážeme to zaplatiť," uviedol Jozef Šimko, poslanec NR SR a primátor Rimavskej Soboty. Z vyjadrenia dodávateľa vyplýva, že na vyššie opravné zálohové faktúry by sa mali pripraviť mestá a obce po celom Slovensku.

Rada od dočasne povereného ministra hospodárstva pre zúfalých starostov je, v prvom rade kontaktovať svojho dodávateľa a požiadať si o odklad aspoň do doby, kým nebudú mať nárok na kompenzáciu zo strany štátu. "Nie je podmienkou kompenzácie to, že zaplatili tú faktúru. Včera na výbore národohospodárskom jasne potvrdili dodávatelia, že oni sú pripravení byť ústretoví k svojim zákazníkom a osobitne zo samospráv o posunutí platobných termínov," povedal poverený minister hospodárstva Karol Hirman. 

Minister Hirman tvrdí, že v prípade odkladu, prípadne rozloženia splátok, by obce najťažšie obdobie mohli zvládnuť. "A my medzi tým spustíme kompenzačný mechanizmus a im začnú nabiehať tie peniažky tak by to vedeli preklenúť," dodal Hirman. Skepticky sa na to pozerá starosta z malej obce Gánovce po skúsenosti, keď si požiadal o moc v prvej schéme pomoci za august a september ešte v minulom roku.  "Ministerstvo hospodárstva prostredníctvom médií informovalo, že preplatí 80% oprávnených nákladov. Avšak v zverejnenej výzve po zadaní všetkých čísel do daného vzorcu, v našom prípade sa stalo, že tá kompenzácia tvorí iba 3 a pol percenta z faktúr za spomínané obdobie," skonštatoval starosta obce Gánovce Michal Materný.

Presnejšie za faktúry za 6800 eur získala obec Gánovce kompenzáciu 240 eur. Starosta Gánoviec sa preto obáva ako dopadnú s pomocou zo strany štátu tento raz. Veľké očakávania už nemá. "Nerobím si žiadne nádeje ohľadom pomoci zo strany štátu," doplnil Materný. O tom ako mestám a obciam pomôcť dnes mimoriadne rokoval výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. "Výsledok je, že máme zozbierať vlastné pripomienky a údaje a verím, že výbor bude kontaktovať premiéra aby sa s kompenzáciou so situáciou s cenami energií vysporiadal," vysvetlil predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Ako ďalej dodal primátor Partizánskeho Jozef Božik, zarážajúce pre neho je, že sa o tom už dlhodobo vie, no až v polovici januára dostal minister Hirman poverenie riešiť situáciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy