Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ex-policajt Kučerka žiada o azyl v Bosne a Hercegovine. Ministerstvo spravodlivosti SR bude žiadať o jeho vydanie
Zdielať na

Ex-policajt Kučerka žiada o azyl v Bosne a Hercegovine. Ministerstvo spravodlivosti SR bude žiadať o jeho vydanie

BRATISLAVA / Ex-policajta Mariána Kučerku zadržali v stredu, 1. februára, v Bosne a Hercegovine. Bývalý vyšetrovateľ NAKA čelí obžalobe z prijatia úplatkov. Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky bude žiadať o vydanie zadržaného na trestné konanie do SR.

Pre TASR to potvrdili z tlačového oddelenia rezortu. "Na menovaného bol vydaný medzinárodný aj európsky zatýkací rozkaz Najvyšším súdom SR. MS SR bude žiadať o vydanie menovaného na trestné konanie do SR. Právnu úpravu v Bosne a Hercegovine týkajúcu sa lehôt nepoznáme, ale predpokladáme, že právnym nástrojom bude v tomto prípade Európsky dohovor o vydávaní z 13. decembra 1957," uviedlo ministerstvo.

​V Bosne a Hercegovine požiadal Marián Kučerka o politický azyl. "Týmto si Vás dovoľujem informovať, že som v Bosne a Hercegovine požiadal o udelenie azylu. Urobil som tak ešte predtým, ako som sa dozvedel o tom, že na mňa sudca Juraj Kliment vydal medzinárodný zatýkací rozkaz," uviedol vo svojom stanovisku. Celé znenie Mariána Kučerku nájdete v galérii:

​​Bývalého vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku zadržali v stredu, 1. februára, v Bosne a Hercegovine. Podľa vyjadrenia jeho obhajcu prišiel na policajnú stanicu dobrovoľne. Dôvodom bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz na jeho osobu. "Náš klient sa dostavil pred policajné orgány Bosny a Hercegoviny dobrovoľne po tom, ako zistil, že na neho bol vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz. V súčasnosti prebieha konanie o tom, či bude alebo nebude na základe tohto zatýkacieho rozkazu vydaný na Slovensko," uviedol v stredu vo svojom stanovisku Martin Bezák, advokát obvineného.

Na Kučerku vydal Najvyšší súd zatykač ešte 20. januára po tom, čo neprišiel na verejné zasadnutie, na ktorom sa malo rozhodnúť o jeho odvolaní. Špecializovaný trestný súd ho za to vlani v marci odsúdil na 11 rokov a trest prepadnutia majetku. Voči rozsudku sa ale odvolal a na ďalšie verejné zasadnutia neprišiel. Mohli za to údajne zdravotné problémy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy