Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Nezamestnanosť na Slovensku stúpla, medziročne sme si polepšili
Zdielať na

Nezamestnanosť na Slovensku stúpla, medziročne sme si polepšili

BRATISLAVA / Nezamestnanosť na Slovensku v decembri stúpla a je stále vyššia ako pred pandémiou. Vzhľadom na to, že máme za sebou náročný rok, stále môžeme hovoriť o dobrých číslach. Tak to vidí minister práce Krajniak. Prácu pritom nemá viac 160-tisíc Slovákov. To je rovnaké číslo, ako počet zamestnancov v celom automobilovom priemysle.

Nezamestnanosť celý min rok klesala, okrem decembra. ale to už je taká sezónna záležitosť. "Rok 2022 na trhu práce vyhodnocujeme ako úspešný," povedal Krajniak. Úspešný rok znamená, že nezamestnanosť počas neho neklesla ani o percento a v decembri ostala na necelých šiestich percentách, čo je stále viac ako pred pandémiou a Slovensko má celkom slušnú armádu ľudí bez práce. "Dostali sme sa na úroveň 160-tisíc ľudí," doplnil šéf rezortu práce. 

Rok začiatku ruskej vojny a následnej energetickej krízy aj vďaka kurzarbeitu nepriniesol ale pohromu. V 2022 zamestnávatelia ohlásili najmenej hromadných prepúšťaní od roku 2019, z toho v decembri tri. Viac ako prepúšťaní je ponúk práce a to výrazne. K dispozícii je cez 80-tisíc voľných pracovných miest. V roku 2022 výrazne rozšíril svoje rady, napríklad nitriansky Jaguar land rover. "V roku 2022 sme vytvorili 700 nových pracovných pozícií a rozbehli sme tretiu výrobnú smenu," povedal riaditeľ HR Jaguar land rover Slovakia Igor Franček. 

Tento rok sa postupne prejavia, ale dopady zvýšených cien vstupov, utlmeného spotrebiteľského dopytu v dôsledku inflácie či spomalenia globálnej aktivity. Nezamestnanosť by tak mohla ešte rásť a nebude to len sezónny decembrový výkyv. Dobrou správou je, že podľa zamestnávateľov aj ministerstva práce máme na celý rok ešte celkom slušnú rezervu, čo sa týka voľných pracovných miest. "Najmä pre ľudí, ktorí sa v tomto roku rozhodli nájsť si novú prácu, alebo plánujú svoju prácu zmeniť," vysvetlila PR manažérka Kariéra.sk Katarína Tešla. 

Nových ľudí bude potrebovať s nástupom dvoch nových modelov bratislavský Volkswagen. "Rádovo pôjde o stovky zamestnancov, ktorých budeme prijímať postupne počas celého roka," ozrejmila situáciu Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia. Sú tu však naďalej regionálne rozdiely. Kým bratislavský kraj ponúka skoro 27-tisíc voľných pracovných miest, tak košických len niečo cez 3 000. Slovensko v tomto smere tak naďalej ostáva krajinou paradoxov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy