Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Mimoriadnu schôdzu o cenách energií sa opäť nepodarilo otvoriť. Body sa presúvajú
Zdielať na

Mimoriadnu schôdzu o cenách energií sa opäť nepodarilo otvoriť. Body sa presúvajú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V predvečer referenda o zmene ústavy to pre jeho iniciátorov nevyzerá dvakrát optimisticky. Vidieť to aj na záujme alebo skôr nezáujme ľudí odovzdať svoj hlas aj mimo miesta trvalého bydliska. A Robertovi Ficovi naviac v závere kampane ani na druhý pokus nevyšla snaha obsadiť rečnícky pult v parlamente.

​Bilancia poslaneckého pracovného dvojdnia. Štyri neúspešné hlasovania a presne nula odrokovaných minut. Opozícia chcela tohtoročnú rokovaciu sezónu začať mimoriadkou o cenách energií, no ani na druhý pokus neuspela. Poslancov prišlo do sály dosť, no iba vizuálne. U Sulíka, Matoviča i medzi nezaradenými sa totiž opäť vyťahovali kartičky a potrebná 76-tka preto na výsledkovej tabuli nie a nie zasvietiť. Priestor za rečníckym pultom sa tak strojcom referenda deň pred jeho konaním nepodarilo vydobyť. "Vidíte, ľudia. Zase sa na vás vykašľali," vyhlásil predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Koalícia sa rozhodla, že o cenách energií a problémoch, ktoré trápia Slovensko, sa rokovať nebude," povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

"Zbytočné je teraz tomu venovať čas v parlamente, pretože tie veci už vyriešené zo strany vlády boli," uviedla poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS). "Nikto nemôže povedať, že sme to teraz zvolali účelovo kvôli referendu. Deviatykrát úpenlivo vyzývame, nech rokujeme o cenách potravín a elektrickej energie. Odmietli to," pokračoval Fico. "My sme boli k dispozícii, ale chceli sme vidieť, či im na tom vlastne záleží. Na prvom hlasovaní neboli štyria Smeráci, na druhom dvaja Smeráci, takže ako mu majú ľudia veriť, že to myslí vážne, keď vlastných poslancov nechá doma?" vyjadril sa predseda strany OĽaNO Igor Matovič.

Po naozaj krátkej schôdzi, ktorá ani poriadne nestihla začať, sa už poslanci odobrali na víkend. Rozpadnutá koalícia ho strávi pri hľadaní kompromisu na zmene ústavy, opozícia zas pri referendových urnách. Či výzvy Smeru vypočuje nadpolovičná väčšina voličov, napovedá záujem tých cezpoľných. Oslovené mestá televíziou JOJ reportujú zhruba osemnásobne nižší záujem o vydanie hlasovacieho preukazu, než tomu bolo pri parlamentných voľbách. "Referendum je najvyššia forma demokracie. Keď Matovič vedel miliardu eur minút na testovanie, tak nejakých sedem miliónov, ktoré bude referendum stáť, si myslím, že Slovensko zvládne," uzavrel poslanec NR SR Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy