Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ohrozené školy aj lekárske ambulancie: Stále nevedia ako sa vyrieši problém s cenami energií
Zdielať na

Ohrozené školy aj lekárske ambulancie: Stále nevedia ako sa vyrieši problém s cenami energií

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva informovalo, ako bude vyzerať energetická pomoc pre školy. Mnohé materské školy, ktoré nie sú súčasťou základnej školy, či ZUŠky, ale aj ambulancie zatiaľ čakajú, ako presne to bude s energetickou pomocou od štátu.

V tabuľkách sú uvedené nové zálohové platby pre materské a základné školy v meste Stará Ľubovňa. A zriaďovateľ hovorí o devastačných sumách. "ZŠ Levočská napríklad mali zálohovú platbu 1 400 eur, teraz je to 10 500 eur," uviedol primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko. "Z mesačného rozpočtu to nevieme zaplatiť," povedal riaditeľ Peter Heger. 

Paradoxne, aj keď riaditeľ ušetril minulý rok 2 000 kubíkov plynu, prišli mu nielen vysoké zálohové platby ale ako bonus navyše aj nedoplatok - 28-tisíc eur.  "No ak nás vypnú, tak čo? deti musia mať teplo, zatvoríme," uviedol Peter Heger. 

Primátor vysvetľuje, že pri nových zálohových platbách je ešte jeden problém, krátke doby splatnosti a navyše žiadne informácie zo strany štátu, čo majú robiť.  "Čakáme na tie informácie v najbližších hodinách alebo pár dňoch, lebo tie splatnosti končia o pár dní," povedal Tomko. 

Pred chvíľou ministerstvo školstva informovalo o konečnej dohode pre školy financovaného zo štátneho rozpočtu. Najskôr vraj začnú zbierať údaje na kompenzáciu nedoplatkov energií za rok 2022, celkovú sumu potom dostanú od ministerstva financií a pošlú ju školám. Zisťovať údaje o nových faktúrach začnú až začiatkom februára. "Budeme mať údaje o jednotlivých školách a budeme potrebovať reálny rozdiel medzi cenami oproti minulému školskému roku," uviedol poverený minister školstva Ján Horecký. 

Ministerstvo neuvádza, čo majú urobiť školy, ktoré majú splatnosti faktúr v týchto dňoch. Školy a školské zariadenia pod samosprávami napríklad materské školy, ktoré nie sú súčasťou ZŠ či ZUŠky; vraj budú riešené cez schému pomoci ministerstva hospodárstva.

Vysoké ceny energií robia problém aj ambulanciám, niektoré už aj vyberajú poplatky, iné sú rozhodnuté radšej zatvoriť. "Neviem sa stotožniť s tým, že by som vyberal od ľudí peniaze," uviedol chirurg Pavol Kuba. Riešenie je podľa neho jednoduché a nemusí ísť o špeciálnu energetickú pomoc, stačí ambulantný sektor normálne dofinancovať.

Je dôchodca a rovnako ako on zvažujú zatvorenie ambulancií, ktoré budú chýbať, aj ďalší. "Ak sa to do dvoch mesiacov nedohodne, tak končím," povedal Kuba. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nekomunikuje detaily systému pomoci, o ktorom sa rokuje. "Rezort chce, aby ambulantný sektor preklenul ekonomickú krízu," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy