Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
329. deň na Ukrajine: Lavrov prirovnal kroky USA na Ukrajine k činom Hitlera a Napoleona
Zdielať na

329. deň na Ukrajine: Lavrov prirovnal kroky USA na Ukrajine k činom Hitlera a Napoleona

Zdroj: noviny.sk/SITA

KYJEV / Minister vnútra Denys Monastyrský zahynul pri havárii vrtuľníka v meste Brovary a spolu s ním aj ďalší členovia rezortu. Na palube bolo deväť ľudí. Stroj sa zrútil neďaleko materskej školy. Úrady znížili počet obetí na 14 vrátane dieťaťa. Lavrov prirovnal kroky USA na Ukrajine k činom Hitlera a Napoleona. Lavrov tvrdil, že Washington si podmanil Európu, aby mohol viesť vojnu voči Rusku. Hitler a Napoleon podľa jeho tvrdení kedysi proti Rusku využívali rovnakú taktiku ako teraz USA. Pápež František v stredu, 18. januára, počas generálnej audiencie odsúdil ruský raketový útok na bytovku v ukrajinskom meste Dnipro, ktorý si v sobotu, 14. januára, vyžiadal 45 obetí na životoch vrátane detí.

Ukrajinský minister vnútra a ďalší vysokopostavení predstavitelia zahynuli pri páde vrtuľníka 

Ministerstvo vnútra povedie šéf polície Ihor Klymenko

Ukrajinské ministerstvo vnútra dočasne povedie šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Oznámil to v stredu, 18. januára, ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, keď doterajší minister Denys Monastyrskyj zahynul pri havárii vrtuľníka. Šmyhaľ spresnil, že vláda Klymenka oficiálne vymenovala za námestníka ministra vnútra, ale bude plniť povinnosti ministra vnútra. 

Lavrov prirovnal kroky USA na Ukrajine k činom Hitlera a Napoleona

Vyjadrenia ruského ministra zazneli na jeho výročnej tlačovej konferencii v Moskve v čase, keď ruská vojenská agresia voči susednej Ukrajine trvá už takmer 11 mesiacov. Lavrov tvrdil, že Washington si podmanil Európu, aby mohol viesť vojnu voči Rusku. Hitler a Napoleon podľa jeho tvrdení kedysi proti Rusku využívali rovnakú taktiku ako teraz USA. Západní politici podľa neho "jasne hovoria, že Rusko musí utrpieť strategickú porážku".

Lavrov na stredajšej tlačovej konferencii ďalej tvrdil, že Spojené štáty vedú proti Rusku vojnu prostredníctvom Ukrajiny a ich cieľom je "konečné riešenie ruskej otázky", čím odkazoval na Hitlerov plán na vyvraždenie európskych židov. Lavrov pobúril svojimi výrokmi o Hitlerovi už viackrát. Vlani v máji vyhlásil, že Adolf Hitler mal "židovskú krv", čo vyvolalo protestné reakcie zo strany Izraela.

Čo sa týka možného mierového riešenia konfliktu na Ukrajine, Moskva ešte podľa Lavrova od Kyjeva nedostala seriózne návrhy na dohodu. Návrhy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý trvá na zachovaní územnej celistvosti Ukrajiny, sú podľa Lavrovových slov neprijateľné. Kremeľ trvá na tom, že sa Ukrajina musí vzdať štyroch okupovaných oblastí, ktoré v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Lavrov v stredu tvrdil, že Moskva je pripravená so Západom rokovať o konflikte na Ukrajine, avšak akékoľvek rozhovory sa musia týkať aj širších bezpečnostných záujmov Ruska. Opätovne tiež vyzval Severoatlantickú alianciu, aby odstránila svoju "vojenskú infraštruktúru" z Ukrajiny a ďalších krajín v blízkosti ruských hraníc.

Pápež odsúdil ruský útok na bytovku v Dnipre

Pápež František v stredu počas generálnej audiencie odsúdil ruský raketový útok na bytovku v ukrajinskom meste Dnipro, ktorý si v sobotu vyžiadal 45 obetí na životoch vrátane detí. "Prosím, nezabudnite sa modliť za sužovanú Ukrajinu, ktorá tak veľmi potrebuje blízkosť, útechu a najmä mier. Uplynulú sobotu si ďalší raketový útok vyžiadal množstvo civilných obetí, boli medzi nimi i deti," pripomenul pápež veriacim s tým, že zdieľa nesmierne utrpenie rodinných príslušníkov obetí. "Obrazy a svedectvá z tejto tragickej epizódy sú apelom na svedomie všetkých. Človek nemôže zostať ľahostajný!" dodal František.

Najčítanejšie správy