Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Pri Kyjeve sa zrútil vrtuľník. Na palube mali byť vrcholní predstavitelia
Zdielať na

Pri Kyjeve sa zrútil vrtuľník. Na palube mali byť vrcholní predstavitelia

Archívna reportáž

KYJEV / Pád vrtuľníka, ku ktorému došlo v stredu ráno v meste Brovary pri Kyjeve, si vyžiadal životy troch najvyššie postavených predstaviteľov ukrajinského ministerstva vnútra. Zahynul minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho prvý námestník Jevhen Jenin a štátny tajomník Jurij Lubkovyč. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice Sky News.

"V dôsledku pádu vrtuľníka zahynulo vedenie ministerstva vnútra: minister, jeho prvý námestník a štátny tajomník," potvrdil vo vyhlásení šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko. Nešťastie si vyžiadalo dovedna 18 obetí vrátane troch detí, informoval na platforme Telegram gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba. Z celkového počtu dosiaľ potvrdených obetí pochádzalo deväť z vrtuľníka. So zraneniami hospitalizovali dovedna 29 osôb vrátane 15 detí. Vrtuľník sa zrútil v blízkosti budovy miestnej materskej školy a bytovky v meste Brovary. Príčina havárie zatiaľ nie je známa.

Roman Mikulec vyjadril ľútosť 

Ministerstvo vnútra SR

"Dozvedel som sa dnes veľmi smutnú správu. Pri páde vrtuľníka zomrel ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Je mi to nesmierne ľúto. S Denysom som sa rozprával minulý rok viackrát osobne popri medzinárodných rokovaniach, diskutovali sme o aktuálnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine, riešeniach, ako aj o našej pomoci, ktorú ocenil. Táto správa ma osobne zasiahla, vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine, veľvyslanectvu Ukrajiny ako aj celej Ukrajine. Naši susedia už takmer rok zápasia s ruskou agresiou a chránia svoje životy, svoju a zároveň aj našu krajinu vo vojnovom konflikte. Denis bol jeden z nich, ktorý za svojím národom v týchto ťažkých časoch odhodlane stál a chránil ho.“

J. Naď vyjadril ľútosť nad tragickým úmrtím ukrajinského ministra vnútra

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vyjadril ľútosť nad tragickou nehodou vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. "Je to ďalšia rana pre už aj tak trápenú Ukrajinu. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, ako aj ukrajinskému ľudu, ktorý prišiel o svojich predstaviteľov urputne bojujúcich za ich bezpečie a obranu. Slovensko stojí pri vás," uviedol Naď. Ukrajinský minister vnútra Monastyrskyj a ďalší dvaja vysokopostavení predstavitelia rezortu zahynuli v stredu pri páde vrtuľníka v meste Brovary pri Kyjeve. Incident si podľa gubernátora Kyjevskej oblasti Olexija Kulebu vyžiadal celkovo najmenej 16 obetí a 22 zranených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy