Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Z Bratislavy sa stáva naozajstná divočina. Aspoň podľa výskytu a aktivity diviakov
Zdielať na

Z Bratislavy sa stáva naozajstná divočina. Aspoň podľa výskytu a aktivity diviakov

BRATISLAVA / V uliciach nášho hlavného mesta sa opäť prechádzali diviaky. Tentoraz sa dostali až k materskej škole. A zatiaľ čo poľovníci tvrdia, že svoju prácu nezanedbávajú, miestna samospráva je zúfalá, pretože nedokáže zabrániť stretnutiam diviakov s obyvateľmi.

"Kebyže stretnem diviaka? No stretla som ho párkrát, ale nemám s ním žiadne zlé skúsenosti. Oni si idú svoje ja si robím svoje a nikdy ma nechceli napadnúť," povedala obyvateľka bratislavskej mestskej časti, v ktorej sa v poslednom čase udomácňuje divá zver. Dokazuje to aj video, v ktorom zvieratá zatúžili po vzdelaní a vybrali sa rovno k materskej škole. "Hliadka za pomoci zvláštneho výstražného svetelného znamenia opatrne zahnala diviačiu zver do blízkeho lesa," informuje hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

Diviakom nakrúcanie neprekážalo a zdá sa, že v Bratislave majú kľud a cítia sa bezpečne. Vedenie mestskej časti je z celej situácie zúfalé. Tento problém sa už dlhodobo snaží riešiť s políciou, mestskými lesmi a poľovníckymi združeniami. "Tam je potrebné, aby došlo k radikálnej redukcii premnoženej diviačej zveri, ktorá stratila akúkoľvek ostražitosť, plachosť," povedal zástupca starostky mestskej časti Bratislava Karlova Ves Branislav Záhradník. 

"Mestské lesy by mali regulovať intenzitu, koncentráciu diviakov, teda zvýšený odstrelom," vyjadril sa ústredný riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. V prípade, že na takúto rodinku natrafíte, mestskí policajti odporúčajú nevyrušovať a zavolať na linku 159. "V tejto súvislosti vyzývame ľudí aby v prípade ak sa stretnú s diviakmi v intraviláne mesta ich neprovokovali, či už natáčaním alebo fotografovaním," apeluje hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Barbora Krajčovičová.

"Rok 2022 zatiaľ nemáme úplne vyhodnotený, ale za tie tri predchádzajúce roky ulovili slovenskí poľovníci toľko diviakov ako sa v minulosti lovilo za 5 rokov, takže túto úlohu si plnia poľovníci na 100 percent," povedal viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. Tlak, ktorí poľovníci na divé svine vyvíjajú vraj spôsobuje, že zver vyhľadáva lokality, kde nie je lovená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy