Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Blížime sa k energetickej katastrofe. Problémy majú malé, stredné aj veľké firmy
Zdielať na

Blížime sa k energetickej katastrofe. Problémy majú malé, stredné aj veľké firmy

BRATISLAVA / Blížime sa k energetickej katastrofe. Problémy majú malé, stredné aj veľké firmy. Sú to spoločnosti, ktoré zamestnávajú ľudí, dávajú plácu a odvádzajú dane. No ani po mesiacoch rokovaní nevedia, ako im vláda pomôže s energetickou krízou. Na rozdiel do väčšiny ľudí totiž nie sú chránené regulátorom a od januára im začali naskakovať astronomické účty za energie.

Po covidovom šialenstve sa ledva stihli nadýchnuť a už prišla ďalšia rana. Keď videli sumu, akú majú tento rok každý mesiac zaplatiť, neverili vlastným očiam. "1 900 eur približne mesačne doteraz. Aktuálne nám prišlo, že to je 23 tisíc mesačne," priznal Roman, podnikateľ v gastrosektore. 

V druhej prevádzke im navýšili mesačné platby zo 660 na približne 2 400 eur, preto dúfajú, že došlo ku chybe. Na mail im, zatiaľ, nikto neodpovedal. Dovolať sa tam nevedia. "Telefón zapnem ráno, zvoní dve hodiny a nikto nezodvihne," povedal Roman. A splatnosť prvej platby je už o 5 dní. Žijú preto v obrovskej neistote. "Ak bude reálna tá suma, tak zatvárame podniky, obidva. 20 ľudí pôjde na úrad práce. A to ešte neprišli voda, plyn a ostatné energie. Nemám to z čoho zaplatiť," priznal Roman. 

Priemysel a malé podniky sú zdesené. Je január a stále nevedia, čo majú robiť. Na spoločnej tlačovej besede zamestnávateľov a združenia obcí upozornili, že vláda má už dlho na stole návrh ako von z energetickej kaše. "Aby od 1. 1. tohto roku boli zrušené všetky platby za tarifné poplatky a distribučné poplatky pre všetky podniky na Slovensku," uviedol prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga. Je 10. januára a prichádzajú vyššie účty. Pri menších v stovkách eur, stredných tisícoch a pri veľkých až 3 milióny rozdiel. "Priemysel sa dnes nachádza asi v najťažšej situácii od druhej svetovej vojny," konštatoval Alexej Beljajev z Asociácie priemyselných zväzov a dopravy. Zamestnávatelia majú pritom informácie, že schému pomoci rezort hospodárstva poslal už do Bruselu. Tým, ktorým má byť určená, nie. Ministerstvo hospodárstva na dramatické udalosti odpovedalo po 17tej hodine písomným stanoviskom. Podľa neho to vyzerá, že podnikateľský sektor a vláda žijú na inej energetickej planéte. "O všetkých možnostiach pomoci pre rok 2022 i 2023 zároveň rezort diskutoval spolu so zástupcami zamestnávateľov a podnikateľov a uprednostňuje ďalej diskusiu o možnej pomoci pri rokovacom stole pred medializáciou," napísali v stanovisku. Symbolicky z historických teplární, ale o to viacej dramaticky znie odkaz vláde, alebo jej torzu, ak sa nerozhýbe. "Vám garantujem, že tepelné spoločnosti nevydržia ani mesiac. Nebude sa kúriť v bytoch," povedal predseda ZMOS, Branislav Tréger. Problémy veľkých odberateľov sa týkajú aj viacerých samospráv, tie majú pod sebou práve tepelné spoločnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy