Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Úplatok 85-tisíc pre policajného funkcionára: Začal sa proces v korupčnej kauze Štefana Žigu
Zdielať na

Úplatok 85-tisíc pre policajného funkcionára: Začal sa proces v korupčnej kauze Štefana Žigu

PEZINOK / Mal podplácať policajného funkcionára, aby ho nestíhali. Úplatkárska kauza okolo Štefana Žigu sa v utorok, 10. januára, začala na Špecializovanom trestnom súde. Z úplatkov ho usvedčuje jeho niekdajší kamarát kajúcnik Bernard Slobodník. Ten mal peniaze dostávať a prerozdeľovať medzi policajtmi. Príbuzný Petra Žigu, bývalého ministra za SMER-SD, vinu odmieta.

"Môj klient kategoricky popiera, aby Bernardovi Slobodníkovi alebo komukoľvek inému odovzdal finančné prostriedky, ktoré by bolo možné hodnotiť ako úplatok," hovorí Sergej Romža, obhajca Štefana Žigu.

Prokuratúra a kľúčový svedok Bernard Slobodník to ale vidí, celé inak. Podľa obžaloby mal Žiga Slobodníkovi dať od roku 2016 až do roku 2020 dokopy 85-tisíc eur. Peniaze mali slúžiť na to, aby Žigu policajti neobvinili v daňovej kauze Valčeky a nevyšetrovali aj v iných prípadoch.

"Samozrejme, že som prijal, prečo by som voči kamarátovi vypovedal, keby to nebola pravda, veď to je nelogické," hovorí svedok Bernard Slobodník. 

Žiga so Slobodníkom boli podľa ich slov kamaráti. Peniaze mal Slobodník dostať na oslavách v Chorvátskom Grobe či v podniku v Bratislave. Sumy mal prerozdeľovať medzi policajtov, Väčšina mala končiť u Kućerku, ktorý kauzy vyšetroval. "Hovorím len pravdu a cítim vinu za tie veci, ktoré som robil a chcem skutočne a pravdivo veci opísať, ako sa veci v spoločnosti diali, kým som bol vo funkcii," tvrdí Slobodník. 

Podľa obhajoby, ale nič z toho nie je pravda a Slobodník vraj vypovedá kvôli vlastným benefitom. "Predložil pán prokurátor rozhodnutie o podmienečnom zastavení spolupracujúceho obvineného. Z môjho pohľadu toto bolo motivácia, ktorá prevážila aj nad tým osobným vzťahom s pánom Žigom," hovorí obhajca Romža. 

Hovorí sa, že Slobodník rátal s benefitom, že bude voči nemu zastavené trestné stíhanie. "Kto ráta s tým? Iste aj ja by som bol najradšej aby som nejako z tohto celého konania vyšiel ale svoje skutky budem musieť niesť," uviedol Slobodník. 

"No tak benefit to je, ale výpoveď za to nevymenil. Vypovedá takto viac ako rok dozadu, keď o nejakom podmienečnom zastavení trestného stíhania nikto nemohol vedieť, ani ja ani obvinený ani polícia," uviedol Matúš Harkabus, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Pojednávanie v tejto úplatkárskej kauze bude pokračovať 21.marca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy