Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Humenčan Vlado sa narodil na Ukrajine, napriek tomu, že je Slovák, úrady mu odmietajú priznať občianstvo
Zdielať na

Humenčan Vlado sa narodil na Ukrajine, napriek tomu, že je Slovák, úrady mu odmietajú priznať občianstvo

HUMENNÉ / Dnes už 28-ročný Vlado sa narodil tam a hoci sa rodina vzápätí vrátila späť na Slovensko, dieťaťu ukrajinské občianstvo zostalo dodnes. A to slovenské mu naše úrady zamietli, hoci sa cíti a je Slováčisko ako repa. Tvrdí, že dôvod nepozná a nevie, čo viac by mal spĺňať človek, ktorý od 3 rokov žije na Slovensku, nerozpráva po ukrajinsky, nemá tam žiadnu rodinu ani známych a chce iba jediné – byť Slovákom rovnako, ako jeho synovia, otec, brat a vlastne celá rodina.

Na Slovensku žije od svojich 3 rokov – najprv v obci Lieskovec, neskôr v Humennom. Chodil tu do škôlky, bol na prvom svätom prijímaní, a chodil aj na strednú školu presne, ako všetci jeho kamaráti. "Tu som prakticky celý život. Oženil som sa tu, mám tu synov, auto, robím poctivo, odvádzam dane, mám auto, nehnuteľnosť, mám čistý register trestov," hovorí Volodymyr Dzhatko. 

Mama pochádza z Ruska, otec je Slovák. Ako stavebný robotník chodieval pracovať na Ukrajinu na 3 mesačné turnusy, v čase voľna sa vracali na Slovensko. Lenže mama otehotnela a v čase pôrodu sa práve nachádzali na Ukrajine.

Hoci sa rodina v vzápätí na Slovensko vrátila, dieťaťu ukrajinské občianstvo zostalo – aj meno Volodymyr s nesprávnym priezviskom. "Máme aj skomolené priezvisko, jeho otec je Džatko, brat je Džatko a my sme Dzhatkovci," hovorí jeho manželka Michaela. "Ale môj brat je Slovák, on sa narodil na Slovensku a má aj občianstvo," tvrdí Volodymyr Dzhatko. 

Aj Vlado oň pred 3 rokmi požiadal, no jeho žiadosť zamietli. Dôvodom podľa slovenských úradov mali byť aj bežné pokuty na cestách autom. "To boli také smiešne pokuty – 20, 30, 50 eur," hovorí Volodymyr Dzhatko. 

Zamietavé stanovisko však obdržal aj od Slovenskej informačnej služby. Obsah záznamov SIS je však tajný a Vlado nemá zákonné právo dozvedieť sa o ňom.

"Vedie sa o tom aj odborná debata, či je to správne alebo nie, že ten človek vlastne nemá právo obhájiť alebo dokázať v úvodzovkách svoju nevinu. Tu narážame na právo jednotlivca na informácie, ale zároveň právo štátu chrániť sa pred nebezpečenstvom," uviedla vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Bratislave Zuzana Vatráľová.

"Predmetné nesúhlasné stanovisko SIS nie je súčasťou spisovej dokumentácie k žiadosti, pretože sa jedná o utajovanú skutočnosť a dôvody nesúhlasu nám, ako správnemu orgánu, nie sú známe," informuje hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. 

Podľa ministerstva vnútra môže žiadateľ podať novú žiadosť o udelenie občianstva najskôr po uplynutí 2 rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o zamietnutí jeho žiadosti. "Čo už človek môže viac splniť? Úplne to maximum, čo sa dá tak to spĺňam," tvrdí Volodymyr Dzhatko. 

Snom otca dvoch detí je jediné – byť Slovákom rovnako, ako jeho synovia a zamestnať sa ako policajt. Ukrajinské občianstvo ho v tom však obmedzuje, nemôže voliť, a ak si podá žiadosť o slovenské občianstvo znova, rodinu bude opäť čakať zdĺhavý a finančne náročný proces. Navyše, situácia na Ukrajine mu to ešte viac komplikuje. "No on keby si išiel znova vybaviť výpis registra trestov na Ukrajinu, tak už by sa ani nemusel vrátiť na Slovensko," hovorí jeho manželka Michaela. 

"My by sme určite radili nevzdať sa, skúsiť to znovu a potom sa odvolať voči rozhodnutiu. Pretože v takýchto prípadoch sudca má právo vidieť tie dôvody SIS," hovorí Vatráľová.

"Nevime si to vysvetliť, čo im vadí, hocikto dostane občianstvo po roku a ja za 25 rokov života tu neviem získať občianstvo," tvrdí Volodymyr Dzhatko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy