Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vďaka plným zásobníkom plynu sa jeho cena v Európe dostala do mínusu
Zdielať na

Vďaka plným zásobníkom plynu sa jeho cena v Európe dostala do mínusu

BRATISLAVA / Ceny plynu sa odrazu ocitli v mínuse. Zažívame turbulentné časy plné paradoxov. Informácie prišli v období, keď pre energetickú krízu v Bruseli zasadali ministri hospodárstva. Karel Hirman to hodnotí tak, že trhy reagujú na viaceré kroky, ktoré Európska únia podnikla v boji proti kríze a minimálne táto zima by teda nemala byť taká kritická, ako sa čakalo.

Plné tankery s LNG plynom, bezcieľne plávajúce okolo prístavov, spôsobili nečakaný jav. "V niektorých momentoch došlo k situácii, že tá cena bola záporná," vyjadril sa minister hospodárstva, Karel Hirman. Dobrou správou je, že aj ceny dlhodobých kontraktov idú dole. Momentálne prvýkrát pod 100 eur/MWh od ruskej vojny na Ukrajine. Ešte v auguste boli okolo 340 eur/MWh. Stále ale nedosahujeme čísla spred vojny, keď to bolo približne 30 eur/MWh. 

"Keď ide o túto zimu, v únii sme zásobení na viac ako 90 %, čo je veľmi dobrá správa a tlačí ceny nadol," vysvetlil český minister priemyslu, Jozef Síkela. Európanov nezaujímajú ani tak ceny na trhoch, ale na ich účtoch za energie počas tejto zimy. "Situácia nasledujúcu vykurovaciu sezónu, alebo minimálne do konca roka, by výhľadovo nemusela byť tak dramatická, ako sme sa obávali v lete," dodal Hirman. Odborníci ale Európu upozorňujú na predčasný optimizmus. Aj situácia okolo tankerov ukazuje, že na život bez ruského plynu ešte stále nie sme pripravení. Môže trvať ešte tri roky, ale sme na dobrej ceste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy