Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Členské štáty Únie sa blížia k dohode na obmedzení cien plynu
Zdielať na

Členské štáty Únie sa blížia k dohode na obmedzení cien plynu

PRAHA / Členské štáty Únie sa blížia k dohode na obmedzení cien plynu. To je niečo, čo chce aj Slovensko. Európsky blok sa však stále nezhoduje na detailoch, ako to spraviť. O problematike a energetickej kríze rokujú už druhý deň energoministri v Prahe.

Druhý deň rokujú ministri hospodárstva v Prahe. Je to už tretí summit od leta. Riešenie krízy sa hľadá ťažko. Čaká sa aj na komisiu. "Tá ma až za 10 dní predstaviť svoje konkrétne návrhy," uviedol analytik INESS Radovan Ďurana. Slovensko spolu s ďalšími štátmi ešte v septembri poslalo do Bruselu žiadosť o zastropovanie cien plynu. 

Podľa diplomatických zdrojov dochádza v tomto smere k posunu. "Vidím to skôr pozitívne a optimisticky," povedal minister hospodárstva Karel Hirman. Podporu by mal mať španielsky model. Madrid zastropoval ceny plynu a elektriny ešte v lete. Straty dodávateľov plynu následne vykompenzuje štát. "Zastropovaná ceny plynu je oveľa nižšia ako trhová. Výsledkom je aj nižšia ceny elektriny," dodal energetický analytik JPX Ján Pišta. Rokovanie v Prahe ešte neprines konkrétne výsledky, tie sa očakávajú v polovici novembra. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy