Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jedna z batérií systému protivzdušnej obrany Patriot opustila Slovensko. Sme v bezpečí?
Zdielať na

Jedna z batérií systému protivzdušnej obrany Patriot opustila Slovensko. Sme v bezpečí?

BRATISLAVA / V pondelok, 10. októbra, priniesli médiá na celom svete správy o ďalšom šokujúcom bombardovaní Kyjeva a iných ukrajinských miest. Zároveň sa ukázalo, aká dôležitá je protivzdušná obrana Ukrajincov, ktorá dokázala veľký počet ruských striel zlikvidovať. Náš vzdušný priestor doteraz chránili štyri obranné batérie Patriot, no jedna z nich opustila vojenský priestor Sliač a dokonca aj územie Slovenska. Naše ministerstvo obrany tvrdí, že to bol dlhodobo plánovaný presun a obloha nad Slovenskom je chránená dostatočne.

Je to už viac ako pol roka odvtedy, čo Slovensko privítalo príchod troch batérií obranného systému Patriot. Dve nemecké batérie a jedna holandská zabezpečovali náš vzdušný priestor z vojenského letiska na Sliači. V utorok 11. októbra, holandská batéria systému Patriot opustila letisko i územie Slovenska. Tento krok bol podľa ministerstva obrany koordinovaný a dlhodobo plánovaný.

"Rozhodnutie súvisí aj s dlhodobo plánovaným servisom a nutným upgradom holandského systému Patriot. Z tohto dôvodu sme na tento krok boli pripravení a adekvátne tomu nastavili plnenie úloh," uviedla Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa ministerstva obrany. 

Viacerí obyvatelia na Slovensku vnímali odsun Patriotu, ako oslabenie ochrany nášho územia, najmä v súvislosti s pondelkovými útokmi ruských rakiet na viaceré mestá Ukrajiny, ktoré boli už aj v blízkosti našich hraníc. "Odsun holandského Patriotu nesúvisí s útokmi v Kyjeve, keďže bol tento krok dlhodobo plánovaný," tvrdí Kakaščíková. 

Ministerstvo obrany nás uisťuje, že odchodom jednej batérie Slovensko nezostane bez ochrany. "Ochrana vzdušného priestoru Slovenska je naďalej plne zabezpečená," hovorí Kakaščíková. 

Rovnaké uistenie zverejnil aj minister obrany na sociálnej sieti, podľa ktorého je ochrana slovenského vzdušného priestoru naďalej zaručená, keďže tu aj naďalej zostávajú dva nemecké a jeden americký systém Patriot. "Tie sú rozmiestnené tak, aby čo najlepšie pokryli slovenské územie," uviedol generál vo výslužbe a bezpečnostný analytik Pavel Macko.

Pokiaľ by sa situácia vyostrila a Slovensku by hrozili útoky ruských jednotiek, došlo by k posilneniu obrany nášho územia. "Holandský systém je v prípade potreby schopný okamžitého nasadenia späť na územie SR," informuje Kakaščíková. 

Okolité krajiny, napríklad Česko chystá posilnenie ochrany významných objektov, Poľsko kontroluje protiatómové kryty, na Slovensku podobné iniciatívy neregistrujeme. "To je presne to, čo by sme mali robiť aj my, aby sme sa nespoliehali len na to, že kto nám ako pomôže zvonku," hovorí Macko. 

K aktuálnej bezpečnostnej situácii na Slovensku sa vyjadrili aj hostia relácie Analýzy na hrane. Viac sa dozviete TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy