Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zákaz vývozu slovenských komodít? Potravinári nechápu prečo, všetkého je dostatok
Zdielať na

Zákaz vývozu slovenských komodít? Potravinári nechápu prečo, všetkého je dostatok

BRATISLAVA / Slovenský agrosektor zaskočili úvahy o tom, že vývoz základných potravinárskych komodít by sa v čase vojny mal regulovať, či až obmedziť. Takýto zámer má poslanec OĽaNO Martin Fecko a parlament by o tom mohol rokovať už tento týždeň.

Výhrady potravinárov

Samotnú podstatu odmietajú, pretože je síce vojna, sú problémy, avšak, a to je kľúčové, Slovensko má všetkého dostatok. Či už potravín alebo surovín, z ktorých sa suroviny vyrábajú. Čo si vieme vyrobiť, si vyrobíme, mnohé aj dovážame. Kľúčové je aj to, že, napríklad, obilnín alebo olejnín máme nadprodukciu a slovenské firmy potrebujú vyvážať pre ekonomické fungovanie. 

Veria, že sa to napokon tak utrasie, že veľa z toho návrhu už neostane. "Opatrenia, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnia podnikanie, sa nemôžu predkladať formou poslaneckých návrhov, pretože to vnáša veľkú neistotu do podnikateľského prostredia. Ohrozuje to fungovanie firiem a v podstate aj zhoršuje nejakú konkurenčnú pozíciu Slovenska voči iným krajinám," vyjadril sa Róbert Kičina, viceprezident Potravinárskej komory Slovenska. 

"Na Slovensku sa urodí pšenica, kukurica v takom rozsahu, že sme nútení tieto komodity vyvážať. Napríklad, vyvážame 60 % pšenice, 50 % kukurice a viac ako 70 % olejnín," informoval Jozef Rebro, predseda Slovenského zväzu olejninárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy