Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci majú na účtoch miliardy, ale strácajú. Je dôležité, kde máte peniaze uložené, hovoria analytici
Zdielať na

Slováci majú na účtoch miliardy, ale strácajú. Je dôležité, kde máte peniaze uložené, hovoria analytici

BRATISLAVA / Ako zarobiť v časoch prudkého zdražovania sa pýtajú všetci, ktorí majú nejaké to euro nazvyš. A až tak málo ich nebude. V bankách majú Slováci viac ako 40 miliárd a mnohí strácajú. Najmä potom, čo v marci zdražovanie zrýchlilo na viac ako 10 percent. Analytici stále ľudí nabádajú, aby prehodnotili, kde majú svoje peniaze uložené.

Zdražovanie nabralo od začiatku roka raketovú rýchlosť nielen u nás, ale aj vo svete. Finančníci sú v pozore. "Investori sa obávajú pokračujúcej inflácie a dôsledkov, ktoré to má na celkový ekonomický rast," uviedla analytička Riverfront Investment Rebecca Felton. 

V pozore musia byť aj bežní ľudia. Slováci majú v bankách uložených približne 43 miliárd eur z toho asi 60 percent na účtoch, kde strácajú aj vďaka veľkej inflácii. "Pretože už šiestym rokom nám inflácia valcuje úroky," hovorí analytička Wood Company Eva Sadovská. 

Dátum 19. apríl bol medzinárodným dňom investičných fondov. V tento deň sa totiž narodil Abraham van Ketwich, ktorý založil vôbec prvý investičný fond. Takže už s nimi máme niekoľko storočnú skúsenosť. Z dlhodobého hľadiska ich analytici odporúčajú. Napriek výkyvom zarábajú. Aj v časoch vojnových. "V priemre sa jednalo o pokles necelých päť percent a do dvoch mesiacov sxa akciové trhy vždy vrátili tam, kde boli pred konfliktom a pokračovali v raste," hovorí finančný expert OVB Allfinanz Slovensko, Marián Búlik. 

Netreba mať pritom milióny na účte, dá sa to už aj od pomerne nižších súm. Dôležitá je pravidelnosť. "Predovšetkým do akciových fondov, ktoré majú šancu z dlhodobého hľadiska poraziť infláciu," dodáva Búlik. 

Dobré je zveriť svoje financie niekomu, kto tomu rozumie. "Odborníkov môžeme nájsť v bankách alebo vo všetkých investičných poradenských spoločnostiach," dodáva analytička Eva Sadovská. Mnohí Slováci tak už robia. Ku koncu minulého roka predstavovali aktíva podielových fondov objem 9,5 miliárd eur, čo je viac ako trojnásobok oproti roku 2011.

Napriek tomu, že Slováci sa už tak fondov neboja, stále sú konzervatívni, a najradšej investujú do nehnuteľností. A tí majetnejší do zlata. "Pričom už nemusia kupovať priamo zlaté tehličky, ale môžeme do zlata investovať aj prostredníctvom ETF fondov," dodáva Sadovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy