Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Slováci majú v bankách vyše 43 miliárd. Úspory ale likviduje inflácia
Zdielať na

Slováci majú v bankách vyše 43 miliárd. Úspory ale likviduje inflácia

BRATISLAVA / Úspory Slovákov rozožiera vysoká inflácia. V bankách máme uložených vyše 43 miliárd eur, no s úrokom, ktorý sa pohybuje iba tesne nad nulou. V strachu pred stratou financií mnohí uprednostňujú bezpečie pred investovaním. Peniaze, aj v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, tak dostávajú v rukách sporiteľov na frak.

Radšej nech stratia na hodnote, ako o ne nadobro prísť. Opatrný prístup k financiám si ešte stále volí viac ako polovica z nás. "Slováci už šiesty rok prehrávajú boj s infláciou," povedala analytička Wood&company Eva Sadovská. 

Aktuálne skóre je 9:0 v prospech zdražovania a táto nakladačka ešte nemusí byť zďaleka konečná. Už teraz sa dá tušiť, že zdražovanie sa vyhupne na dvojciferné úrovne a z ušetrených peňazí nám ukrojí hodný kus. Na bežných účtoch sa preto oplatí držať len železnú rezervu. "Netreba sušiť finančné prostriedky na účtoch v bankách, pretože neinvestovaním sa Slováci sami ochudobňujú," uviedla Sadovská. 

Investovať sa dá už od niekoľkých eur mesačne, ideálne počas dlhého obdobia, na ktoré nemá veľký vplyv ani vojna či pandémia. Za posledných 100 rokov totiž, podľa štatistík, vojnové konflikty spôsobili iba malý a krátkodobý pokles trhov. "V priemere išlo o pokles necelých 5 % a do dvoch mesiacov sa akciové trhy vrátili tam, kde boli pred konfliktom a pokračovali v raste," povedal finančný expert OVB Marián Búlik. 

Šancu percentuálne sa aspoň priblížiť inflácii majú svetové akcie. "Investujú aj do krajín, ktoré zatiaľ pre konflikt na Ukrajine problém nemajú," povedal Búlik. Slováci v krízových časoch siahajú aj po inom riešení. Jedným z najbezpečnejších prístavov pre naše financie sú nehnuteľnosti a to napriek cenám, ktoré sa šplhajú do astronomických výšok. Slovensko nie je jediná alternatíva. "Stretávame sa stále viac s dopytom klientov po zahraničných nehnuteľnostiach, najmä pri mori," uviedla Daniela Rážová z realitnej agentúry Bond reality. 

Prekážkou nateraz nie sú úrokové sadzby, ktoré u nás, v porovnaní so susedmi, rastú iba mierne. "Všimnite si, že sadzby v týchto krajinách sú oveľa vyššie a inflácia v týchto krajinách je buď taká istá alebo vyššia ako v našej krajine," povedal guvernér NBS Peter Kažimír. Záujem o byty je preto stále vysoký a ponuka naopak nízka. Pre rastúce ceny materiálov a ich nedostatok sa ich zdražovanie ani tento rok nezastaví. "Nie je možné, aj keby developeri veľmi chceli postaviť lacnejšie a rýchlejšie," dodala Rážová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy