Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zdražovanie naďalej pokračuje. Zamestnávatelia premýšľajú o zvyšovaní platov
Zdielať na

Zdražovanie naďalej pokračuje. Zamestnávatelia premýšľajú o zvyšovaní platov

BRATISLAVA / Prudké zdražovanie spôsobuje existenčné problémy čoraz väčšiemu počtu Slovákov. Vo februári prekročila inflácia deväťpercentnú hranicu a je viac ako isté, že bude naďalej rásť. Niektorí zamestnávatelia preto uvažujú o zvyšovaní platov. Otázkou je, či si to v súčasnej situácii budú môcť dovoliť.

Nastavenie spotrebného koša vraj už nezodpovedá dnešnej realite a dopady na ľudí sú oveľa väčšie. "Náklady budú v podobe rastu mzdových tlakov a teda nákladov dotknutých zamestnávateľov," povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

V niektorých firmách už platy v očakávaní vyššej inflácie na konci roka zvyšovali, no zdá sa, že to nebude stačiť. "My nemôžeme ľuďom nedať peniaze. Lebo keď im nedáme, z čoho budú žiť," uviedol generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. 

Na zvyšovanie platov treba najskôr zarobiť. Aj preto si tento krok určite nebude môcť dovoliť každý jeden zamestnávateľ. "Produktivita musí byť vždy vyššia ako rast osobných nákladov, čo sa v poslednom období nie úplne darí," povedal generálny riaditeľ Duslo Petr Bláha. "Produktivita musí byť vždy vyššia ako rast osobných nákladov, čo sa v poslednom období nie úplne darí," povedal Bláha. Najmä v priemysle prudko stúpli ceny surovín a energií, čo sa začína prejavovať na spomalení výrobe. Netreba zabúdať ešte na jedno riziko.

Vysoká inflácia môže roztočiť takzvanú inflačnú špirálu, z ktorej bude veľmi ťažké vymotať sa. "Zamestnanci budú reagovať na tento vývoj, budú si žiadať vyššie mzdy, čo ďalej bude posilňovať infláciu," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský. Jediný spôsob, ako sa z toho dostať je, že ekonomika začne rásť a zároveň nebudú umelo tlačiť ďalšie peniaze. Ešte väčšie problémy však čakajú poberateľov fixných dávok, akými sú napríklad dôchodky.

"Pravdepodobne aj tu uvidíme čoskoro tlak na to, aby sa tieto dávky zvyšovali," povedal Vlachynský. "Ako náhle inflácia prekročí nejakú hranicu, budeme na to promptne reagovať," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Ten čas už, podľa analytikov, nastal. Štátna pokladnica tak zrejme opäť dostane zabrať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy