Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Druhý pilier je pre mnohých stratový. Ľudia na dôchodok myslia neskoro, zmeniť to môže nová reforma
Zdielať na

Druhý pilier je pre mnohých stratový. Ľudia na dôchodok myslia neskoro, zmeniť to môže nová reforma

BRATISLAVA / Jedni smutní, druhí veselí. Sporitelia na dôchodok v druhom pilieri budú mať pri čítaní výpisov zo správcovských spoločností odlišné pocity. Zatiaľ čo tí v dynamických fondoch sa tešia z nezvyčajne vysokých nárastov, sporitelia v tých garantovaných, ktorých je stále výrazná väčšina, sa ocitli v strate. Aj preto vláda uvažuje o zmenách.

“Pre mnohých sporiteľov II. pilier nezarába," povedal minister práce Milan Krajniak. Niet divu, keďže stále až dve tretiny Slovákov si sporia na dôchodok v garantovaných fondoch, ktoré zarábajú menej, ako je súčasná inflácia. 

"Tých 64 percent, ktoré sú v garantovaných fondoch a prinášajú záporné zhodnotenie, je alarmujúce číslo," uviedol manažér Across private Investments Andrej Rajčány. V minulom roku sa nedostali do plusu ani v jednej správcovskej spoločnosti, čo sa nedá povedať o indexových a akciových.

“Garantované fondy vo svojej podstate garantujú ľuďom minimálne stratu," povedal výkonný riaditeľ portálu financnykompas.sk Maroš Ovčarik. Na rozdiel od nich, tie dynamické vlani rástli o 20-30 percent. Drvivá väčšina Slovákov sa tak pripravila o množstvo peňazí.

Problém je, že na dôchodok začíname myslieť neskoro a stále nevieme správne sporiť. Túto úlohu by mal preto na seba zobrať štát. Teda aspoň čiastočne, a to úpravou podmienok vstupu do druhého piliera.

“Tá zmena by mala nastať v tom, že človek, ktorý vstúpi do II. piliera, by mal ísť najskôr do tých výnosnejších fondov," povedal Krajniak. Pri dlhodobom horizonte si tak môžeme na staré kolená prilepšiť o desaťtisíce eur.

“Klient, ktorý si sporí priemerných 65 eur do II. piliera po dobu 30 rokov, bude mať na konci 30-32 tisíc eur, ak by to bolo v garantovaných fondoch. Ak by to ale bolo v indexových fondoch, ktoré sú dynamické a najviac zarábajú, tak by to mohlo byť okolo 180 tisíc len na II. pilieri," povedal finančný analytik Brokeria Ivan Kahanec. 

Či bude vstup do neho po nástupe do zamestnania povinný, je nateraz otázne. Finanční experti odporúčajú začať šetriť na dôchodok hneď po skončení školy. “Sú to ich peniaze, ktoré sa budú používať na vyplácanie ich budúcich dôchodkov," uviedol Ovčarik. "Nemôžeme sa spoliehať na štát, musíme sa spoliehať predovšetkým sami na seba," dodal Rajčány. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy