Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samospráva, či malé firmy už dnes platia za plyn výrazne viac. Náklady premietnu do cien alebo im hrozí krach
Zdielať na

Samospráva, či malé firmy už dnes platia za plyn výrazne viac. Náklady premietnu do cien alebo im hrozí krach

BRATISLAVA / Inflácia na Slovensku prekročila hranicu 5,5 percenta, no prievan v našich peňaženkách sa tým ešte zďaleka nekončí. Po novom roku ho zosilní zdražovanie energií, ktorých ceny na trhoch lámu rekordy. Kým regulované subjekty budú čeliť miernejšiemu rastu cien, samosprávam a malým podnikom už teraz stúpli sumy na faktúrach aj štvornásobne.

Hlavu v smútku majú najmä podnikatelia, ktorým sa v tomto období končia zmluvy s dodávateľmi plynu. “Momentálne nám ponúkajú cenu oproti 23 eur za MWh vyše 100 eur za MWh, čo je likvidačné," vyjadrila sa konateľka spoločnosti prevádzkujúcej hotel v Bratislave, Martina Páleníková. Hotely sú, okrem toho, väčšinu roka bez hostí a teda aj príjmov.

Aktuálne zdražovanie plynu by ani za normálnych okolností neustálo viacero majiteľov prevádzok. V kombinácii s pandémiou preto uvažujú o ich dočasnom zatvorení. Nárast cien energií o 400 % si totiž bez príjmov nemôžu dovoliť. Pomôcť im nedokáže ani regulátor. “Všetko nasvedčuje tomu, že takéto vysoké ceny zostanú minimálne do jari," konštatoval výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, Richard Kvasňovský.

Úlohou regulačného úradu je chrániť predovšetkým domácnosti a malé podniky s ročnou spotrebou do 100 000 kWh. Ak však tento limit prekročia, majú problém. "Tým pádom nakupuje plyn v zmysle platnej legislatívy na liberalizovanom trhu a úrad nemá kompetenciu do týchto vzťahov zasahovať," vysvetlil Radoslav Igaz, hovorca úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Vyjednávanie s dodávateľmi ovocie neprinieslo. “Bohužiaľ, cenové ponuky boli 95 a vyššie za MWh," informovala Martina Páleníková. "Dalo sa nakupovať začiatkom roka, dalo sa nakupovať aj v starom roku do budúcna. Kto využil tieto ceny, dnes je vysmiaty, a kto tak neurobil z akýchkoľvek dôvodov, samozrejme, znáša aktuálne vysoké ceny energie," reagoval analytik portálu energieprevas.sk, Jozef Badida.

Vysoký dopyt a politické hry spôsobujú napätie na trhu s plynom, ktorého cena sa šplhá do závratných výšok. “Vlani napríklad v lete sa cena zemného plynu pohybovala na úrovni jednotiek eur, teraz sa pohybujeme nad úrovňou 100 eur," konštatoval Richard Kvasňovský. Podnikatelia preto volajú po kompenzáciách a odpustkoch, medzi ktorými by nemalo chýbať dočasné zrušenie DPH na energie. Ministerstvo hospodárstva túto úsporu považuje pri súčasných nárastoch cien za zanedbateľnú. "Odpustenie DPHáčky, ktoré navyše môže byť len krátkodobé, by nemalo veľký význam. Navyše, jej opätovné zavedenie by bolo veľmi bolestivé," uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva, Karol Galek. Pomocnú ruku by po novom roku mohli dostať aspoň samosprávy. O detailoch sa v týchto dňoch rokuje. "Ide viacmenej o finančné kompenzácie, ktoré budú následne na ťarchu štátneho rozpočtu," reagoval Karol Galek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy