Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na dvere klope ďalšia kríza: Aké by mohla mať následky pre našu ekonomiku?
Zdielať na

Na dvere klope ďalšia kríza: Aké by mohla mať následky pre našu ekonomiku?

SLOVENSKO A SVET / Svetová ekonomika sa ešte len spamätáva z následkov koronakrízy a už sa pomaly začína špekulovať o ďalšej finančnej kríze. Podľa niektorých analytikov by sa mohla, podobne ako v prípade pandémie, rozhorieť opäť v Číne. Zisťovali sme preto, nakoľko je tento scenár pravdepodobný a aké by mohol mať následky aj pre našu ekonomiku.

Kým v roku 2008 bola spúšťačom finančnej krízy americká investičná banka, v súčasnosti môže túto úlohu prebrať čínsky realitný gigant, ktorému hrozí krach. 
“Má úvery v hodnote stoviek miliárd u asi troch stoviek bánk a finančných inštitúcií," hovorí analytik Iness Martin Vlachynský. 

V poslednom čase sa však spoločnosť dostala do problémov a nie je schopná splácať finančné záväzky. “Táto situácia a jeho hroziaci bankrot by sa mohla preliať aj na realitný trh, poťažmo aj na výkonnosť čínskej ekonomiky a následne aj na svetové trhy," tvrdí ekonóm J&T Bank Patrik Hudec. 

Evergrande síce nie je prepojený na západ, v dnešnom globalizovanom svete to však nič neznamená

“Môže to byť ten povestný moment, kedy sa investori zľaknú širšieho dopadu týchto problémov," hovorí Vlachynský. “Výpredaj akcií a dlhopisov vytvára tlak po celej Číne. Evergrande v súčasnosti čelí riziku insolventnosti, no investori vedia, že to nie je len čínsky developer,” hovorí výkonný riaditeľ Kingston securities Dickie Wong. 

Ekonomika si nestihla doliečiť pandemické rany a už je tu hrozba ďalšej krízy, nevyhlo by sa jej ani Slovensko

Rizikom sú najmä naše verejné financie, ktorých udržateľnosť je najhoršia z celej únie. “Potrebujeme, aby verejná štátna správa začala šetriť, len tak sa dokážeme krízovej situácii vyhnúť," tvrdí europoslanec (KDH) Ivan Štefanec. 

Finančné trhy pomaly zaťahujú ručnú brzdu a zrejme ich čakajú horúce mesiace

“Predpokladáme, že počas jesene táto volatilita z trhov nezmizne a do konca roka rozkolísaný vývoj na trhoch ešte zostane," hovorí Hudec. Jedným z dôvodov rozkolísaných trhov je aj pandémia, ktorá na jeseň naberá na sile a na burzách spôsobuje čoraz väčšiu neistotu.  

Namiesto revolúcie však analytici očakávajú skôr evolúciu

Mnohé opatrenia totiž prežívali ešte z čias predchádzajúcej krízy, vrátane nízkych úrokových sadzieb. Signálom zmeny môžu byť napríklad rýchlo rastúce ceny. “Nejakým tempom, pomalšie alebo rýchlejšie, nastanú výrazné zmeny na globálnom trhu," hovorí Vlachynský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy