Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Práce je menej, ale je lepšie platená: Priemerná mzda prvýkrát v histórii prekročila 1200 eur
Zdielať na

Práce je menej, ale je lepšie platená: Priemerná mzda prvýkrát v histórii prekročila 1200 eur

SLOVENSKO / Práce je menej, ale je lepšie platená. Priemerná mzda na Slovensku prekročila prvýkrát v histórii 1200 eur. Mierne sa naopak medziročne zvýšila nezamestnanosť. Oproti roku 2020 významne poskočil aj rast nášho hospodárstva. 

Priemerné mzdy v druhom štvrťroku rástli najrýchlejšie za posledných 16 a pol roka

"Mzda sa medziročne zvýšila o 10,5 percent na 1202 eur," informoval riaditeľ práce ŠÚ Ivan Chrapal. Treba dodať, že medziročne rástli platy tak rýchlo, lebo rok 2020 bol pandemicky katastrofálnym rokom. "Nominálna mesačná mzda zrástla o 101 eur. Prevýšila tak výšku priemernej mzdy spred dvoch rokov," informuje ďalej Chrapal. 

Ťažký druhý kvartál 2020 spôsobil, že nám raketovo vyletela ekonomika

Ako informovala generálna riaditeľka makroekonomických štatistík ŠÚ Alena Illiťová: "Hrubý domáci produkt sa medziročne zvýšil o 9.6 percenta."  Hospodárstvo ťahal priemysel, teda výroba áut.

Z hlavných ukazovateľov medziročne horšie dopadla zamestnanosť

Zamestnanosť sa medziročne znížila o 1.5 percenta a počet zamestnaných klesol na 2 533 tisíc osôb. Najväčší úbytok zaznamenali odvetvia najviac postihnuté krízou.

Medzi riziká hospodárstva v najbližšom období patrí príchod delty a čipová kríza, ktorá každú chvíľku zastavuje naše automobilky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy