Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chlieb, či maslo zdraželi. Okrem pandémie je na svete aj surovinová kríza. Potravín je nedostatok a sú drahšie
Zdielať na

Chlieb, či maslo zdraželi. Okrem pandémie je na svete aj surovinová kríza. Potravín je nedostatok a sú drahšie

BRATISLAVA / Ľudí v máji nepríjemne zaskočili vyššie ceny potravín. Najmä tých, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Odborne povedané medzimesačne nám oproti aprílu poskočila inflácia cez 2%. A to je len priemer. Niektoré položky, ktoré potrebujeme každý deň, zdraželi ešte viac. Ťažšie sa dýcha nielen bežným občanom, ale aj majiteľom obchodov v menších obciach chudobných regiónov Slovenska.

Májové ceny mohli viacerých prekvapiť. Išli hore najmä potraviny a z nich zelenina a ovocie. Teda potraviny plné vitamínov, ktoré teraz po covide tak potrebujeme doplniť. "Počas mája sme zaznamenali na Slovensku v podstate za posledný rok rekordný rast tovarov a služieb," konštatovala Eva Sadovská, analytička spoločnosti Wood & company.

"Pod vyššiu medziročnú infláciu sa v máji tohto roka podpísal predovšetkým drahší benzín a pohonné látky," vysvetlila analytička Jana Glasová z 365 banky. Vyššie ceny zaznamenali aj obilniny, pečivo a tiež mäso. Ceny sa pritom držali ešte začiatkom roka celkom pri zemi. Zdražovanie neprekročilo ani jedno percento. Rast cien postupne gradoval od februára. Drahšie potraviny si všimli aj ľudia. 

Majiteľ dedinského obchodíku na Zamagurí hovorí v týchto časoch o živorení. Na zákazníka čaká niekedy aj tri hodiny. Zhoršilo sa to odkedy zdraželi potraviny. Ľudí je stále menej a nákupy čoraz menej. "No, zdraželi potraviny, ktoré sa najviac používajú. Chleba, maslo a také vecí, to treba k životu," okomentovala obyvateľka Zamaguria situácia s nakupovaním. "Desať až dvadsať centov išlo hore pečivo, mäsové výrobky išli hore priemerne 7 až 15%," doplnil majiteľ obchodu. Kým niekedy si zákazníci odnášali nákupy v priemere za 40 eur, dnes zaplatia sotva 15. Do tašiek si ukladajú len to najnutnejšie. Mnohí majú aj pre pandemické časy hlbšie do peňaženiek ako predtým.


Za rastúcimi cenami sú najmä tri faktory. Tým najdôležitejším sú stúpajúce ceny agrokomodít na svetovom trhu. Druhým faktorom je drahšia ropa, ktorá zvyšuje prepravné náklady. No a do tretice je to pandémia, ktorá v niektorých krajinách ako v Severnej Amerike, alebo aj Ázii obmedzila produkciu pre reštrikčné opatrenia, karantény a nedostatok pracovnej sily. "Svetové ceny potravín sa aktuálne nachádzajú naozaj na vysokých úrovniach. Dokonca dosahujú najvyššie hodnoty za posledných zhruba 10 rokov," informovala Jana Glasová. Ako sa to bude ďalej s cenami vyvíjať je zatiaľ otázne a záleží to od viacerých faktorov. "Určitú dávku neistoty momentálne dáva do tejto situácie surovinová kríza, nakoľko je nedostatok surovín," doplnila analytička Eva Sadovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy