Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko čaká pekelné teplo: Známa meteorologička dvíha varovný prst. Na toto si dajte pozor
Zdielať na

Slovensko čaká pekelné teplo: Známa meteorologička dvíha varovný prst. Na toto si dajte pozor

BRATISLAVA / Slovensko zažije v najbližších dňoch prvé horúce dni v tomto roku, keď sa teplota vzduchu môže vyšplhať až na 35 stupňov Celzia.

"Už ste asi všetci zacítili, že sa k nám dostáva teplý vzduch," informovala slovenská meteorologička Miriam Jarošová. Denná maximálna teplota sa v stredu dostala nad 30 stupňov Celzia, oblakov bolo málo a nevyskytovali sa ani zrážky. "Do rána sme sa ešte vyspali, ale teplota hneď zrána začína prudko stúpať," uviedla Jarošová. Ako ďalej informovala, štvrtkové teploty budú ešte vyššie ako tie v stredu. Pri malej oblačnosti sa totiž vzduch zohreje na 28 až 33 stupňov Celzia, na severe bude od 24 do 28 stupňov Celzia. "S letným dňom sa budeme môcť teda stretnúť aj na Liptove, či Turci, alebo Kysuciach a Orave," doplnila Jarošová.

S vysokými dennými teplotami sa budeme stretávať aj cez víkend. V piatok bude od 29 do 34 stupňov Celzia, na severe okolo 27 stupňov Celzia. Počas víkendových dní sa na juhu krajiny musíme pripraviť aj na 35 stupňov Celzia a na sever krajiny sa bude teplota pohybovať okolo 30 stupňov Celzia. Naše pásmo bude ovplyvňovať tlaková výš, oblakov a zrážok bude málo. Tie sa v sobotu objavia naozaj výnimočne, najmä v hornatých častiach Slovenska, v nedeľu sa objavia ojedinele.

"Horúčavy nás mnohých vylákajú k vode, len si musíme dať pozor na nástrahy. Najskôr slnko, ktoré je naozaj horúce a intenzita UV žiarenia je vysoká, nad 7. Takže pokrývka hlavy, pitný režim a aj ochrana očí a kvalitný krém s vysokým UV faktorom je absolútna priorita. Potom aj tieň, čiže zbytočne sa nevyskytovať v meste medzi 11.00 až 15.00 hodinou a ak ste pri vode, vchádzať do nej pomaly, pozvoľna," upozorňuje Jarošová. Horúci by mal byť aj začiatok budúceho týždňa, pribúdať však budú prehánky a búrky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy