Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Oplatí sa ešte investovať do akcií ?
Zdielať na

Oplatí sa ešte investovať do akcií ?

Zdroj: gettyimages

INZERCIA / Chcete svoje voľné peniaze zhodnotiť a nevadí vám isté riziko? Dobrým riešením môže byť práve investovanie do akcií, ktoré v časoch pandémie Covid-19 prináša potenciál na slušné výnosy. Pri investovaní do akcií by ste však mali zvážiť niekoľko základných faktorov.

Investovanie do akcií sa dá poňať dvoma spôsobmi

Prvý, tradičný spôsob investovania, spočíva v nákupe a dlhodobom držaní akcií. Teda, kúpite si napríklad akciu Apple a následne ju nepretržite vlastníte minimálne niekoľko rokov. Štatistiky ukazujú, že takýto spôsob investovania je dlhodobo najefektívnejší a najvýnosnejší. Avšak, dôležité je v tomto prípade vybrať vhodné akcie. Azda najbezpečnejším riešením je kúpa tzv. bluechips akcií – teda akcií najväčších zabehnutých spoločností (Google, Facebook, Microsoft...).

Druhým spôsobom investovania do akcií je krátkodobé špekulovanie. Aj to môže dávať v týchto neistých časoch zmysel, najmä vďaka pandémii Covid-19. Pandémia zrazila ceny mnohých akcií na mimoriadne nízke hodnoty. Kým cena niektorých akcií už stihla počas vlaňajška opäť stúpnuť vysoko, stále sa nájdu akcie a sektory, ktoré sú lacné a v roku 2021 sa očakáva ich veľký rast.

Nezabúdajte na diverzifikáciu

Investovanie do akcií v roku 2021 môže byť ovplyvnené mnohými faktormi. Špekuluje sa, že ohrozený môže byť rast niektorých tzv. technologických akcií (Apple, Google...). Títo americkí giganti už nejakú dobu čelia obvineniam zo zneužívania monopolného postavenia na trhu a je možné, že vďaka novému americkému prezidentovi sa začnú podnikať kroky, ktoré by mohli znížiť vplyv týchto firiem na trhu. To by mohlo mať za následok rapídny pokles cien akcií.

Práve preto sa neoplatí v roku 2021 investovať všetky svoje peniaze len do amerických akcií. Určitú časť svojho portfólia vložte aj do akcií európskych, či ázijských spoločností, ktoré prinášajú taktiež potenciál na veľké výnosy. Pokiaľ budete mať svoje investície rozložené medzi firmy z rôznych krajín sveta a rôznych oblastí podnikania, máte istotu, že vaše straty v prípade neočakávaných udalostí nebudú tak veľké ako v prípade, že by ste všetky peniaze investovali do jedného segmentu v jednej krajine.

Pozor na finančných šmejdov!

Akciový broker je prostredník medzi vami a burzou. Napriek snahám finančných regulátorov, sa stále na trhu nájdu brokeri šmejdi, ktorí nemajú licenciu a lovia ľudí na sociálnych sieťach a doslova vám vaše vložené peniaze ukradnú. Na prvý pohľad majú takéto firmy profesionálne vyzerajúce webstránky bez kontaktných údajov a chýba akákoľvek regulácia v Európe. Tu odporúčame obchodovať výlučne len cez preverené seriózne firmy. Forexobchodnik.sk napríklad odporúča u nás veľmi známy XTB alebo eToro. Dôležitým faktorom pri výbere brokera sú pozitívne etoro recenzie od ľudí nielen zo Slovenska, ale aj z ostatných krajín. Ak nájdete na nejakého akciového brokera priveľa negatívnych recenzií, treba sa mať na pozore!

Využite pokles a následný rast

Z hľadiska krátkodobého špekulovania sa niektorí odborníci radia zvážiť investíciu do akcií leteckých spoločností, hotelov, dovolenkových rezortov, či reštaurácií. Tieto segmenty počas pandémie utrpeli najviac a ceny ich akcií sú dnes stále pomerne nízko. Ak sa však cestovanie v nasledovných rokoch opäť naplno rozbehne, akcie týchto spoločností by mohli zaznamenať veľký rast.

Hoci takýto spôsob investovania vyzerá lákavo, majte sa na pozore. Nikto totiž nevie predpovedať budúcnosť, a teda nikdy nemáte záruku, že ceny akcií leteckých spoločností či hotelov skutočne narastú. Preto väčšinu svojho investičného kapitálu rozložte (diverzifikujte) vložte do bezpečnejších akcií a na takéto krátkodobé špekulovanie si vyčleňte len menšiu časť financií.

Viac akcií, menej rizika

Finančnú stratu budete najmenej riskovať v prípade, že svoje akcie budete dobre diverzifikovať. V prvom rade, založte si účet u overeného online brokera, ktorý je registrovaný Národnou bankou Slovenska. Tak sa vyhnete hneď prvému riziku straty a problémov. Kúpte si naraz viac akcií z rôznych častí sveta a segmentov podnikania. Vďaka tomu bude vaše portfólio dostatočne bezpečné, no výnosné zároveň. A čo je hlavné – pred nákupom si danú akciu dobre zanalyzujte.

Najčítanejšie správy